Foto: Anke Decker

Till dig som förlorat en anhörig

I år måste begravningsgudstjänster och begravningar i annan ordning än Svenska kyrkans anpassas till Covid-19-restriktionerna. Detta har inneburit olika förändringar under olika perioder.

Vi står just nu i en osäkerhet där vi inte vet hur den närmaste framtiden blir. För dig som förlorat en anhörig kan det kännas svårt att planera en begravning. Vi vill dock uppmuntra dig att ändå genomföra begravningen - och inte skjuta upp den. Begravningen för en nära anhörig är ett viktigt steg i sorgeprocessen. När begravningen skjuts fram, skjuter man också fram ett viktigt avslut och en start för sorgebearbetningen.

Vi har tagit fram en broschyr med aktuell information om begravning i Coronatid.

Hur kan begravningen då genomföras?

• En begravning kan ske också med bara de närmaste anhöriga närvarande. Kanske har ni själva möjlighet att dela stunden genom era digitala kanaler, med dem som inte kan vara med? Observera att församlingen inte har möjlighet att ställa upp med teknik.
  • Det kan vara möjligt att ha en minnesstund eller minnesgudstjänst längre fram i tiden med fler närvarande. Kontakta då din församling.
  • Vi är också öppna för möjligheten att hålla avsked utomhus.
  • Ta gärna kontakt med din lokala församling och präst och prata igenom era tankar och funderingar. Kanske finns det en lösning som kan fungera för er?

Jane  Börjesson

Jane Börjesson

Administrativ assistent

Mer om Jane Börjesson

Domprostgården. Pastorsexpeditionen. Information och bokning av begravning i Svenska kyrkans ordning och i annan ordning. Telefontid må-fre 9-12 och 13-15.

Natalie  Jäderlund

Natalie Jäderlund

Krematorieföreståndare

Mer om Natalie Jäderlund

Krematorieföreståndare. Bokning av avskedsrummet.

Pia  Gustavsson

Pia Gustavsson

Administratör Kyrkogårdsförvaltningen

Mer om Pia Gustavsson