försoning och förändring

retreat och andrum i fastan 2020

Välkommen till Retreat och Andrum där du med hjälp av vägledda meditationer, tystnad, bön, vandringar och eget skapande kan gå in i fastans eftertanke och process tillsammans med andra.

Var med vid varje tillfälle eller de tillfällen du har möjlighet. Begränsat antal platser.
Anmälan till sofia.ekelund@svenskakyrkan.se

Retreatdagar 9.30-17.00 1 mars, 29 mars och 10 april
Dagen börjar i kapellet på Södra kyrkogården med en varm kopp te. Vi går in i temat med hjälp av en vägledd meditation som blir inledningen till tystnaden. Sedan finns dagen med tid för vandringar, bön, vila, skapande. Lunch serveras i Studio Monika Strandberg där det också finns möjlighet till eget skapande.
Dagen avslutas i kapellet med en enkel mässa och delande om dagen för den som vill. Kostnad 300kr/tillfälle

Andrum 17.00-19.00 8 mars, 15 mars, 22 mars, 5 april

Under dessa kvällar finns möjlighet att samtala och fördjupa sig i förlåtelsens väg tillsammans. Platsen är Studio Monica Strandberg. Vi börjar och avslutar kvällen med ett enkelt samtal om var vi befinner oss och däremellan finns material, fika och plats för din egen kreativitet och inre resa. Kostnad 100kr/kväll

Förlåtelse handlar inte om glömma det svåra. Det handlar inte om att förneka det svåra. Det handlar inte om att låsas att något inte hänt eller att skadan inte var så svår som den faktiskt var. Det är precis tvärtom. Förlåtelseprocessen kan bara förverkligas och fullbordas i största sanning och ärlighet.

Desmund Tutu

Det är inte lätt att vara människa. Vi bär så mycket med oss, och på många sätt går vi över gränserna för vad som är möjligt både som enskilda och som samhälle. Många är tyngda av händelser och erfarenheter i det som varit, och det fortsätter att påverka och styra livet här och nu.
I den kristna traditionen finns rytm och språk som vill ge oss tid för eftertanke, rum att släppa taget om det som binder och hopp om att förändring är möjlig.

Så med hjälp av fasteperioden som tar sin början med askonsdagen och pågår fram till påskaftonen och påskdagen vill vi ge möjlighet att handfast och konkret följa med i denna rytm tillsammans med andra.

Retreatdagarna och andrumskvällarna hämtar övningar och meditationer, språk och ord från de fyra steg som beskrivs i boken Förlåtelse - den fyrfaldiga vägen till helande för oss och vår värld .  Boken går att köpa, och du som vill kan använda den för din egen personliga resa.

Välkommen att slå följe med oss längst förlåtelsens väg, genom mörker till ljus med hjälp av vårsolens värme och påskens berättelse.

Studentpräst Sofia E Fogelström
Konstnär Monica Strandberg