Endast cd i original som gäller när du vill använda inspelad musik i kyrkan

Digitala musiktjänster inte längre tillåtna sedan mars 2019, undantag små, privata tillställningar. Församlingen har avtal för framförande av levande musik.

Valet av musik vid dop eller bröllopsgudstjänst är viktigt för många. Våra musiker har en stor repertoar och det är ett fint tillfälle att få höra levande musik.

Församlingen har avtal för framförande av levande musik
När kantorn/ organisten eller annan musiker spelar livemusik har församlingen/pastoratet ett avtal med Stim (Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå).

Digitala musiktjänster inte längre tillåtna sedan mars 2019
När det gäller streamad eller nerladdad musik (tex Spotify, Itunes, You tube mm) vid förrättningar så finns ingen tjänst som Svenska kyrkan kan använda då gudstjänster och förrättningar är offentliga.

Spotify och iTunes är endast lagligt att framföra vid privata små tillställningar.

CD ok, men endast i original
Den som vill ha inspelad musik vid förrättningar och gudstjänster kan använda CD-skiva. Det är tillåtet för en privatperson att ta med sig en CD skiva för att spela upp en låt eller sång. CD-skivan måste vara original, och får alltså inte vara en CD någon bränt själv.

Detta beror på att det lagliga stöd som finns för att bränna en CD för privat bruk inte sträcker sig till att spela upp musik ur den CD:n i gudstjänst eller kyrklig handling. De ”ljudkällor” som kyrkan lagligen får använda vid gudstjänst och kyrklig handling måste vara ”original” och utgivna med upphovspersonernas samtycke. En bränd CD-skiva är inte original utgiven med samtycke.​​

Sammanfattning om digitala musiktjänster
Använd endast CD-skiva om musiken inte kan framföras live.
Digitala streamingtjänster kan spelas efteråt under dopkalaset, bröllopsfesten eller minnesstunden.