Kalmar domkyrkoförsamling Besöksadress: Stortorget i Kalmar, 39232 KALMAR Postadress: Södra Vallgatan 25, 39232 KALMAR Telefon:+46(480)12300 E-post till Kalmar domkyrkoförsamling

Välkommen att vara med i Kalmar domkyrkas boksällskap!

Hösten 2019 samlas vi till åtta intressanta fredagssamtal i Kalmar domkyrkas boksällskap. Vi börjar alltid med andakt i domkyrkan klockan 12 och fortsätter med enkelt kyrkkaffe, presentation och samtal i Nicodemusgården.

Du som är intresserad av och nyfiken på litteratur i dess olika former och gärna lyssnar på ett föredrag om något som vidgar vyerna är välkommen att vara med på höstens enkla samlingar i boksällskapet här i Kalmar domkyrkoförsamling! Ingen föranmälan behövs -- alla är välkomna!

Fredag 6 september: Stig Enström -- Fanns Kalmar på vikingatiden?

Stig Enström, hembygdsfantast och mynthandlare, gav 2007 ut boken Kalmar -- vikingatidens centrum. I höst ska han delta i en markundersökning i bland annat Djurängen får att få veta mer om Kalmars tidiga historia. Han skriver nu på en bok med titeln En forndåres försvarstal.

Fredag 20 september: Jan H Börjesson -- Karin Boye

Vår egen domkyrkoorganist Jan H Börjesson berättar om Karin Boye, en av 1900-talets främsta svenska poeter.

Fredag 4 oktober: Johan Thelin -- Bad och brunn

Johan Thelin, kyrkoherde emeritus, berättar om när man drack brunn i Nybro. Brunnsepoken i Nybro började 1883 när det byggdes vackra träbyggnader för ”bad och välbefinnande”. Det järnhaltiga vattnet ansågs särskilt hälsosamt. Idag finns bara skogshyddan och vattenkiosken kvar.

Fredag 18 oktober: Åtta musikaliska bilder

Vi lyssnar till Anke Decker, blockflöjter, Bengt Eklund, sång och gitarr, och Christer Svensson, piano, och till musik av den heliga Birgitta, Astrid Lindgren, Beatles, Ola Magnell och Agneta Fältskog.

Fredag 25 oktober: Textilare på Kalmar läns hemslöjd

Anita Gefors som är hemslöjdskonsulent i Kalmar län berättar om hemslöjdens textilare i länet -- från Anna Stenros till Raine Navin.

Fredag 15 november: Från Kalmar till Kobe

Journalisten Gunilla Petri berättar om Gaby Stenbergs mormor, Klamarflickan Ida Trotzig, som blev fotograf, författare, etnolog och japanolog.

Fredag 29 november: Vid Sveriges kristnande

Vår kontraktsprost Peter Wänehag berättar om Sverige för ungefär 1000 år sedan -- och om en av sina favoritromaner.

Fredag 13 december: Marskalk Mannerheim och maten

Peter Danielsson, antikvarie på Kalmar läns museum, berättar om Mannerheim och hans matvanor. Vad sägs till exempel om hans förrätt Vorschmack som består av bland annat älgkött som mals tillsammans med salt sill?

Christer Munther

Domkyrkokaplan