Närbild på en rhododendron-blomma.
Foto: Mona Davidsson /Ikon

Sommarkonserter

Konserter i Kalmar domkyrka

Söndag 16 juni 2024 kl 18.00
Välkommen, sköna sommar!
Vi är nog flera som blir lite nostalgiska av sången ”Nu grönskar det”. Många av
oss i Sverige har redan på lågstadiet fått sjunga denna sång på skolavslutningar.
Musiken är en omarbetad sats ur Johann Sebastian Bachs ”Bondekantaten”.
Vid denna somriga konsert får vi lyssna till både mer eller mindre kända sånger.
Dessutom får alla chansen att sjunga tillsammans genom att delta i några av våra
mest älskade sommarpsalmer.
Medverkande: Nicodemuskören, Mixkören, Paul Thorstensson, piano, Marita
Aronsson, dirigent

Söndag 30 juni 2024 kl 19.00 – Obs! Tiden!
Somrig gambamusik från 4 sekler
– Göran Danielsson
Göran Danielsson är utbildad gambist i Danmark och Tyskland. Han har genom åren presenterat viola da gambans solorepertoar från 16- & 1700-talen. Under 2020-talet har han även lyft fram mer kända tongångar som P Moraeus ”Kopp-ången”, ”Wise man say” ur filmen Blue Hawaii m m. Intressant för kalmarpubli-ken är en del stycken ur O F Ståhlhammars spelbok för viola da gamba som finns i original på Kalmar länsmuseums manuskriptavdelning från tidigt 1700-tal.
Göran har förutom soloprogrammen bildat Svenska barytontrion som i mitten av april uppträdde i Åby kyrka (Läckeby), varit solist med Drottningholmsba-rockensemblen liksom uppdrag med Ensemble Mare Balticum samt radio- och TV-framträdanden.

Söndag 14 juli 2024 kl 19.00
Bland sagor och sägner
– Ebba Tegelberg & Johannes Bolmvall
Mezzosopranen Ebba Tegelberg och pianisten Johannes Bolmvall bjuder in till konserten ”Bland Sagor och Sägner” – En romanskonsert bland folksagor och an-tika myter! Möt figurer som Skogsrået, Haugtussa och Bilitis i sånger och piano-musik av Sibelius, Grieg och Debussy.
Ebba och Johannes gör sommarkonserter som romansduo för tredje året i rad. De träffades under studier på Vadstena Sång- och Pianoakademi, en i Norden ledande musikalisk utbildning som lägger stort fokus på samspelet mellan sånga-re och pianist.
Ebba Tegelberg kommer från Göteborg och studerar sin kandidat vid Musikhög-skolan i Malmö. Johannes Bolmvall kommer från Nybro och har just tagit sin kan-didatexamen vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Söndag 28 juli 2024 kl 19.00
Ljusa sommarnätter
– Johan Hammarström, orgel
För hundra år sedan avled Charles Villiers Stanford, en centralgestalt inom klas-sisk musik som främst hyllas för sina engelska körverk. Hans arv lever vidare genom kompositioner för orgel och kör. Bland hans samtidiga och efterföljare finner vi B. Tommy Andersson, som även han har ett starkt band till orgelmusik, samt Judith Weir, som blev första kvinna att utses till Master of Queen’s Music. Den ungerske tonsättaren Zsolt Gárdonyi och franska Elsa Barraine har också bidragit med unika verk för orgel. Waldemar Åhlén, känd för ”Sommarpsalm”, berikade svensk orgelmusik med sitt ”Allegro festivo”.
Johan Hammarström är verksam som organist och körledare i Storkyrkan i Stock-holm och tillträder i augusti tjänsten som organist i Uppsala domkyrka.

Söndag 11 augusti 2024 kl 19.00                                                                    Pianokonsert
– Stefan Arnold, Wien
Stefan Arnold är född 1963 i Würtzburg, Tyskland, Han började spela piano tidigt, redan vid fyra års ålder. 1986 vann hann första priset vid Senigallia International Piano Competition in Italy, 1987 vid German Music Competition och 1988 Inter-national Bösendorfer Competition in Austria. Han erhöll sitt konsertdiplom med högsta utmärkelse från österrikiska kulturministeriet år 1989 och avslutade sina studier 1993 med avlagd konsertexamen vid ”Hochschule der Künste” i Berlin.
Professor Hans Leygraf såg hans stora potential, varför det blivit många konsert-turnéer under årens lopp just i Sverige. Som solist är han eftertraktad och har framträtt flera gånger tillsammans med bl.a. Radioorkestern Berlin, Singapore Symphony Orchestra och Stockholm Sinfonietta.

Söndag 25 augusti 2024 kl 19.00
Sommarskymning i ord och ton
Sommaren börjar närma sig sitt slut, och då är det enligt traditionen dags att av-sluta domkyrkoförsamlingens sommarkonsertserie med Sommarskymning i ord och ton.
Kantor Marita Aronsson och några musikaliska vänner bjuder på ett mycket va-rierat program med musik i olika stilar varvat med dikter – vilket förhoppningsvis ska skapa en värmande sensommarstämning.
Medverkande: Karin Hessel, violin, Marita Aronsson, sång och piano, Mats Andén, klarinett, piano och sång, Jan Botö Röjås, trombon, Johan Sandholm, kontrabas, och Anders Gustavsson, recitation

Fritt inträde till alla konserterna!

Foto: Anna Braw

Lunchmusik i Kalmar domkyrka sommaren 2024