Yamaha-flygel i koret i Kalmar domkyrka. I bakgrunden syns kororgeln.
Foto: Anna Braw

Nyanländ flygel i Kalmar domkyrka

I augusti fick Kalmar domkyrkoförsamling sin efterlängtade flygel, en Yamaha. Den används i gudstjänsterna och vid konserter.

En förmiddag i augusti kom en skåpbil och parkerade vid Kalmar domkyrkas södra port. Ett företag som ofta flyttar och monterar flyglar i Göteborgsområdet hade tagit på sig uppgiften att transportera Kalmar domkyrkas nya flygel från Göteborg och hit. Till Göteborg hade den kommit med båt från Hamburg.

Emballerad flygel flyttas från skåpbil, till höger i bild, in i Kalmar domkyrka av tre män.
Flygeln på väg in i Kalmar domkyrka. Foto: Anna Braw

Den bars och rullades till sin plats i koret, kläddes av sitt emballage och fick genast sina ben och sina pedaler.

På omsdagen samma vecka invigdes den i lite mindre skala av Jan H Börjesson i lunchkonserten, och helgen efter ”jazzinvigdes” den av Per-Ola Svensson, pianist i Jan Ottosson Kvartett som spelade konsert två gånger i Kalmar domkyrkas sommarmusikserie.

I höst kommer Martin Sturfält och Camerata Nordica för att göra den officiella invigningskonserten, och den kommer också att spelas in och sändas av Länsmusiken i Kalmar län.

Kalmar domkyrka har länge haft ett piano i koret, och flygeln som är bättre dimensionerad för det stora kyrkorummet har varit efterlängtad av många. Den har finansierats delvis av Kalmar pastorat, delvis med privata gåvor.

Vi ser fram emot att låta flygeln höras i gudstjänster och i konsertsammanhang i många år framöver!

Jan Arvidsson

ordförande i församlingsrådet