Kalmar domkyrkas boksällskap

VÄLKOMNA ATT VARA MED I KALMAR DOMKYRKAS BOKSÄLLSKAP
eller det mindre pretentiösa ”Vi som tycker om böcker” eller ”Veckans boktips”  Du som är intresserad och nyfiken att få lära lite mera om litteratur i dess olika former är välkommen att deltaga i ett antal enkla samlingar som kommer att äga rum under hösten här i Kalmar Domkyrkoförsamling.
Plats: Domkyrkan och Nicodemussalen. Fredagar kl.12.00-14.00

Boksällskapet inleds med andakt kl.12.00  i Domkyrkan. Därefter enkelt kyrkkaffe i Nicodemussalen och sedan presentation och samtal kring ett urval böcker eller föredrag/ bildvisning under väldigt enkla och trivsamma former ca 45-60 minuter

FREDAGEN DEN 24/1 KL. 12.00

”Det heliga i färg och form ”

Christian Braw, präst, teolog och författare berättar om ölandskonstnären Sven-Bertil Svenssons konstnärliga verk.

FREDAGEN DEN 7/2 KL. 12.00

”En kvinnlig fotograf i början av 1900-talet och hennes stora hemlighet”

Ölandskonstnären Lena Richert, som är adjunkt i bildpedagogik, har skrivit en bok om Augusta Olssons var en av de första stora kvinnliga fotograferna i Nystad, Finland. Hon hade en egen fotografstudio och dokumenterade livet i sin hemtrakt genom både inbördeskriget, första och andra världskriget. Samtidigt bar hon på en stor, på den tiden skamlig, hemlighet som påverkat hela min familj. Augusta Olsson är Lena Richerts morfars mamma. Hon kommer att berätta om hur hon genom forskning också hittade fram till nya egna släktingar i Finland.

FREDAGEN DEN 21/2 KL. 12.00

”Krusenstiernska trädgården nu”

Trädgårdsmästaren Sven Plasgård berättar om trädgårdens historia och den vård- och underhållsplan han tagit fram. Sven Plasgård har fått uppdraget att arbeta praktiskt med trägårdsplanen.

FREDAGEN DEN 6/3 KL. 12.00

”Margaretha minns ... ”

Margaretha Adolfsson, är dotter till det sista vaktmästarparet på Lyckhem, Ruth och Gösta Andersson. Margaretha berättar om sin bok Minnesbok om Lyckhem där hon beskriver den röda träbyggnaden i hörnet Ståthållargatan/Germundsgatan.

FREDAGEN DEN 20/3 KL. 12.00

”En roman om vikingatiden.”

Bernt Wiede, som skrivit romanen Trälens dotter, delar med sig av sina tankar om om den mytomspunna vikingatiden. Hans roman utspelas i Kalmartrakten.

FREDAGEN DEN 3/4 KL. 12.00

Ölands barockensemble.

Inte bara Bach - några 1700-talskompositörer i ord och ton med Ölands barockensemble. Musiker Eva Bäckman, Per Karlsson, Hervor Gustafsson och Anna-Greta Larsson.

FREDAGEN DEN 17/4 KL. 12.00

”Från diplomat till deckarförfattare”

Finn Bergstrand har varit UD-ambassadör, bland annat i Singapore. Som pensionär har han skrivit en rad deckare under pseudonymen Måns Ripa. Han är uppvuxen söder om Kalmar och har valt barndomsmiljön som inspiration för sina böcker.

I vår kommer en novellsamling "Buss 121 från Kalmar", i hans eget namn."

FREDAGEN DEN 24/4 KL. 12.00

”Sanningen i centrum”

Om att ha på fötterna när man snackar. Annars är det allt för lätt att riva ur blad ur historien. Torbjörn Sjögren, stiftsantikvarie emeritus.

FREDAGEN DEN 8/5 KL. 12.00

”FLODKRYSSNING PÅ DON OCH VOLGA”

En spännande och intressant bildvisning med Sten-Erik Johansson, f.d gymnasielärare (samhällskunskap/geografi och ekonomi) i 35 år på Stagneliusskolan.

FREDAGEN DEN 15/5 KL. 12.00

”VILHELM MOBERG”

Olle Madebrink kommer att vara vår guide i att lära känna en av våra mest kända och älskade småländska och svenska författare nämligen mannen från Moshultsmåla i Algutsboda församling, Vilhelm Moberg.

Christer Munther

Domkyrkokaplan