Foto: Kristina Wirén

Musik & Körverksamhet

Musiken är en stor och viktig del av kyrkans arbete att sprida evangelium. Vi har två körer, kvälls- och konserter varje månad och nästan varje varje högmässa bidrar körer, musiker eller solister till musiken.

Vill du sjunga i kör? Kom till oss!

Är du intresserad av att börja sjunga i kör? Birgittakyrkan har två körer
Hör av dig till vår organist, Mika Lidén, 0480-42 14 57

S:TA Birgitta kyrkokör

Foto: Anders Nicander

Övning torsdagar 18.45-20.15 (direkt efter vår kvällsmässa)
Kyrkokörens huvudsakliga uppgift är att sjunga i söndagens högmässa ungefär en gång i månaden. Vi har roligt tillsammans i övningarna inför gudstjänstsjungandet. Kören kräver ingen tidigare körvana men vi jobbar mycket med rösten och lär oss läsa noter.

Vox Birgittæ

Övning onsdagar 18.15-20.15
Vox Birgittæ är församlingens vokalensemble. Repertoaren är blandad, med utgångspunkt i det sakrala. Verksamheten följer kyrkoårets olika högtider. Kören har egna konserter någon gång per termin och då och då medverkar den i församlingens söndagsgudstjänster. Vox Birgittæ vänder sig till dig som har sångvana och kan läsa noter.

Musik i S:ta Birgitta – vårt konsertprogram

3 OKTOBER, 18.00 – BLOTT EN AFTON BOR VI HÄR
 – Thomas Björklund Svensson, Stanley Gustafsson och Maximilian Björklund.
Thomas Björklund Svensson, baryton och Stanley Gustafsson, piano bjuder in till en kväll med Einar Ekbergs sånger. Gästsångare Maximilian Björklund, basbaryton.

Lyssna till populära toner från sprungen tid och hör berättelsen om en hängiven barytonpredikant. Hans sånger och sångstil kom att prägla frikyrkomusiken för sjuttio år sedan, trots att han, av några, blev kritiserad hans sånger för att vara ”osvenska och mindervärdiga”. Själv ansåg Ekberg att sångerna var präglade av ”innerlighet och värme” och just därför mycket användbara. Einar Ekberg lyfte upp dem till ett högre plan.

Hans rätta element var väckelsemötet. Det förknippade han med frihet och liv. Han var tveksam till en mer förfinad stil, eftersom den kunde kväsa friheten och menade att det var en kristen sångares uppgift att ge människor evangelium på ett sätt som de kunde förstå.

6 OCH 7 NOVEMBER, 18.00 – REQUIEM AV W. A. MOZART
–  Vox Birgittae, orkester och solister.
I år ska Vox Birgittae framföra W. A. Mozarts fantastiska Requiem i d-moll. Ljuvliga toner om himlens eviga salighet blandas med eldiga passager om helvetets brinnande inferno i ett av Mozarts mest framförda och älskade verk.

Mozart själv hann bara komponera två tredjedelar av verket som F. X. Süssmayr färdigställde efter Mozarts allt för tidiga död. Ett requiem är en mässa för en död person, med böner om att Gud ska frälsa den dödes själ och föra honom eller henne till himmelriket.

Vi framför detta verk både på lördagen och söndagen under allhelgonahelgen, så att fler kan får möjlighet att lyssna på verket och att vi inte måste trängas.

Vox Birgittae är församlingens vokalensemble och består av ca 20 medlemar uppdelade i fyra stämmor. Den leds av församlingens organist Mika Lidén.

5 DECEMBER, 18.00 – JULKONSERT
– S:ta Birgitta kyrkokör och Vox Birgittae m.fl.
Församlingens körer S:ta Birgitta kyrkokör och Vox Birgittae ger en julkonsert med känd och okänd körmusik för advents- och jultiden. Kanske får vi också besök av Lucia och hennes följe.

Allsång - vi sjunger så taket lyfter!

Ett stort rött hjärta
Foto: Agneta Adeen

24 oktober 18.00-19.30
28 november 18.00-19.30

Två gånger kommer det att bli allsång i kyrkan. Vi sjunger tillsammans med vännerna i  vår Paulusgruppen. Särskilt välkomna till allsången är de med särskilda behov eller funktionsvariationer men ingen utesluts från sånggemenskapen.
Musiken och sångerna bestäms av dem som kommer.
Mikrofon finns för att den som vill ska få möjlighet att sjunga själv.
Inbjudna är särskilt alla LSS-boenden i Kalmar med omnejd.

Kantat 55 ”Je höher du bist” av Dietrich Buxtehude

Se och hör kantaten på YouTube

Tredje söndagen i fastan får vi lyssna till en konsert - "Musik i S:ta Birgitta" med musik av Dietrich Buxtehude.
Capella Martae spelar hans kantat nr 55: "Je höger du bist" (BuxWV 55).
Anna Braw (förstasopran), Therese Olsson Ström (andrasopran), Thomas Björklund Svensson (bas), Dorota Hosnowska (förstaviolin), Konstantin Shakov (andraviolin), Tabea Reinmuth (cello) och Mika Lidén (orgel/cembalo)

Musik från andra söndagen efter påsk

Viveca Callenryd och Kerstin Nilsson sjunger tre stycken: "Sound the Trumpet" av H. Purcell, "Den Tod niemand swingen könnt" ur kantat 4 av J.S. Bach och "Laudamus te" ur "Gloria" av A. Vivaldi. Cello: Tabea Reinmuth, orgel/cembalo Mika Lidén.

Se och hör musiken på YouTube