Other languages with Google Translate

Julen kan vara jobbig ibland

För många är julen fylld av glädje och värme. För andra ska den vara över så fort som möjligt. Vi är alla människor och upplever högtider på olika sätt.

Hejsan hoppsan fallerallera, när julen kommer ska varenda unge vara glad

Ulf Peder Olrog (Mössens julafton)

Tyngd och stress i en tid då många är glada

Julen är en tid då många är glada och förväntansfulla. Så pass mycket att du kan uppleva en press från omvärlden att vara glad, fast du kanske egentligen inte alls känner så. Julen kan vara jobbig. Att känna så är inte konstigt, eftersom vi alla är olika som människor.

Vi har alla olika erfarenheter och upplevelser som gjort oss till dem vi är. Kanske har vi som barn upplevt jular då vi inte blev sedda. Kanske har vi förlorat den person som vi brukade fira jul med tidigare, och saknaden känns extra tung vid jul. Kanske påminns vi om att våra relationer inte direkt påminner om julen i Bullerbyn.

Ibland spelar det ingen roll om du är omgiven av goda vänner eller om du är ensam. Du får fortfarande tycka att julen tar mer än den ger.

Du kan få en stunds stillhet från det som pågår genom att ta en promenad. Träna. Sitta på en bänk med utsikt över vatten. Pyssla med en hobby. Läsa en bok. Besöka en kyrka eller ett kapell. Ta några djupa andetag och tänka på det som är viktigt för dig. Vad det än är.

Sällskap finns om du vill ha det

Om du vill ha sällskap eller någon att prata med, så finns det människor i en kyrka nära dig. Men det är helt okej att bara ägna sig åt sig själv en stund.

För vissa går julen alldeles för fort och för andra går den oändligt långsamt. Det vi kan enas om är att den pågår några dagar om året. Och sedan är vintermörkret på väg bort och vi går mot ljusare tider igen.