Katja vill ha en grön jul

Julmat är något av det mest traditionella som finns. Men ändrade matvanor och ökad miljömedvetenhet gör att nya läckerheter börjar ta plats bland skinka och sylta. Prästen Katja Ekman är vegetarian. Hos henne är allt på julbordet grönt.

Kul med grön jul, hälsar Katja Ekman och Maria Bergendahl från köket i Vårdsbergs sockenstuga.
Kul med grön jul, hälsar Katja Ekman och Maria Bergendahl från köket i Vårdsbergs sockenstuga. Foto: Emanuel Eriksson

- Jag blev vegetarian i tonåren. För djurens skull. I dag handlar mitt val lika mycket om miljön och klimatet. Att inte äta kött är ett enkelt och självklart sätt att värna Skapelsen.

Det säger Katja Ekman, präst i Åkerbo församling. Hon kommer ursprungligen från Tyskland och firar ibland julen där. Då blir det mer vanlig festmat (”senaste gången gjorde min mamma en vegetarisk lasagne, det var inte så juligt!”). Landet har inte någon särskilt stark julmatstradition. Men jularna i Sverige firas med korv, köttbullar och annan vanlig julmat, fast vegetarisk.

- Det är jättebra att det finns goda, vegetariska alternativ att köpa, särskilt barnen uppskattar det. Ibland har vi haft egen ”sillinläggning” men det tyckte jag inte var så gott.

Här invänder Maria Bergendahl, informatör och kollega med Katja. Båda ingår i ett vegetariskt matlag på jobbet. Nio arbetskamrater turas om att laga grön mat varsin vecka.

Prästen Katja Ekman äter vegetarisk mat året om. På julbordet blir det extra mycket grönt och gott. L
Prästen Katja Ekman äter vegetarisk mat året om. På julbordet blir det extra mycket grönt och gott. L Foto: Emanuel Eriksson

Maria har varit vegetarian i många år och gillar att laga mat från grunden. Hon tillreder en auberginesill som får Katja att tänka om.

- Faktiskt jättegod, skrattar Katja om auberginebitarna med pikant smak av dill, ättika och senap. Grönkål är annars en av hennes favoritgrönsaker. Hon hackar den till en färgrik och krispig sallad tillsammans med valnötter, granatäppelkärnor, apelsin och senapsvinägrett.

Maria svänger ihop en Janssons frestelse som sonen Josef introducerat. Här är det inte ansjovis utan norialger som får ge sälta och havssmak åt potatisen. Griljerad brysselkål blir ett mjällt och läckert alternativ till vegoköttbullarna.

När maten är färdiglagad sprider sig en välbehaglig doft i sockenstugan i Vårdsberg. Vegojulbordet är färdigt att ätas. Några veckor för tidigt. Men på julafton är det dags igen!

Katarina Sandström Blyme, text
Emanuel Eriksson, foto

Texten tidigare publicerad i Correns julbilaga 2015.

Pröva att göra ett vegetariskt julbord i år. Eller byt ut några av kötträtterna mot vegetariska läckerheter. Då bidrar du till en god jul, också för klimatet.
Pröva att göra ett vegetariskt julbord i år. Eller byt ut några av kötträtterna mot vegetariska läckerheter. Då bidrar du till en god jul, också för klimatet. Foto: Emanuel Eriksson

Griljerad brysselkål

1 kg brysselkål
2 dl polenta
1 dl näringsjästflingor, t ex B-jästflingor (finns i välsorterade matbutiker eller hälsokostbutiker)
3 msk vitlökspulver
½ tsk salt
Peppar efter behag

Ansa brysselkålen lägg i kokande saltat vatten och koka i 7 min (viktigt att den inte blir överkokt!).

Blanda de torra ingredienserna och strö ut på ett stort fat med kanter.

Häll av vattnet till brysselkålen och vänd ner dem i lite olja. Lägg sedan över dem på fatet med polentablandningen. Trilla runt kålen så att det fastnar polenta runt om. Lägg dem sedan i en smord långpanna och griljera dem i 250 grader tills de fått en gyllene färg ca 5-10 min. Vänd dem på plåten en gång.

Krispig grönkål, söt apelsin, syrliga granatäppelkärnor och stora bitar valnötter blir vackert och gott på julbordet.
Krispig grönkål, söt apelsin, syrliga granatäppelkärnor och stora bitar valnötter blir vackert och gott på julbordet. Foto: Emanuel Eriksson

Josefs frestelse

700 g potatis av en mjölig sort
1 gul lök
1 ark norialger (sushialg)
2 dl havregrädde
3 msk mjölkfritt margarin
½ dl ströbröd
3 msk oskalade sesamfrön

Skala potatisen och skär i stavar. Skala och hacka löken. Varva potatis och lök i en oljad gratängform. I mittersta lagret smular eller klipper du ner ett ark norialger. Fortsätt att varva lök och potatis. Salta och peppra mellan lagren efter behag.

Häll sedan över ett paket havregrädde över formen, ströbröd och sesamfrön. Överst klickar du margarinet. Ställ in i ugnen på 200 grader i 40 -45 minuter.

Aubergine-sill med senapssmak

1 aubergine skalad och strimlad i lillfingerstora bitar
1 msk senap, ej söt  (t ex Dijon)
1 tsk strösocker
½ msk äppelcidervinäger
3 msk neutral matolja
1 dl havregrädde
1 finhackad röd lök
½ dl hackad saltgurka
1 knippe hackad dill
1 msk gult senapsfrö

Koka strimlorna i välsaltat vatten tills de är mjuka, men fortfarande litet spänstiga.

Låt dem rinna av på hushållspapper. Kallna.

Blanda alla ingredienserna men spar litet rödlök och dill till garnering.

Låt stå 1-2 dagar, förvaras i kyl upp till en vecka.

I Josefs frestelse är ansjovisen utbytt mot alger. Sältan sitter som den ska!
I Josefs frestelse är ansjovisen utbytt mot alger. Sältan sitter som den ska! Foto: Emanuel Eriksson
Finns det något godare än kokt brysselkål? Ja, det skulle väl vara griljerad brysselkål. Polenta, flingjäst, vitlökspulver och hög ugnsvärme förhöjer smaken på de gröna godingarna.
Finns det något godare än kokt brysselkål? Ja, det skulle väl vara griljerad brysselkål. Polenta, flingjäst, vitlökspulver och hög ugnsvärme förhöjer smaken på de gröna godingarna. Foto: Emanuel Eriksson