Två pappfigurer där man testar hur man ser ut som biskop
Foto: Sally Toepfer och Therese Karlsson på IB-programmet på Per Brahegymnasiet testade hur de skulle se ut som biskop eller domkyrkokaplan, ett populärt bildmotiv i Växjö stifts monter. Foto: Mikael Bergström

Växjö stift berättade om spännande yrken

Inom Svenska kyrkan finns en god arbetsmarknad för bland annat präster, diakoner, församlingspedagoger och kyrkomusiker. Det var budskapet när Växjö stift deltog på den stora Framtidsmässan på Jönköping University, tisdag 6 februari 2024.

–         Det är spännande att gå runt och få en upplevelse av hur olika yrken är, istället för att bara läsa på nätet, säger Therese Karlsson och Sally Toepfer, som läser sista året på Per Brahegymnasiets IB-program, International Baccalaureate, där all undervisning är på engelska.

–         Man kan jämföra det med natur/natur, eller natur/samhälle, fast på engelska, så man får pressa sig själv lite. Man lär sig kommunicera och det är personlighetsutvecklande, konstaterar de.

Sally funderar på att satsa på en utbildning inom industriell ekonomi, Therese på att bli högstadie- eller gymnasielärare. Samtidigt är musik ett stort intresse.

Spelat på gudstjänster

–         Jag spelar orgel. Jag har halvt varit lärling till vår kantor hemma i Gislaved, och jag har fått hoppa in några gånger på gudstjänster med de psalmer som jag kan, säger Therese, som konstaterar att ett yrke som kyrkomusiker inte heller är främmande.

För Viktor Wallin, som läser natur på Per Brahegymnasiet, är musik också ett stort intresse, främst i form av sång.

–         Jag har nog sjungit sedan jag var fem, säger han med ett skratt. Jag sjunger i flera körer, både i skolans och i Gräshagskyrkans och Sofiakyrkans körer. Körledare vore kul, men då behöver jag lära mig spela orgel också. Jag vet inte riktigt vad som händer efter gymnasiet. Kanske Försvaret eller folkhögskola med musik.

Premiär för Växjö stift

Till årets Framtidsmässa på Jönköping University var tvåtusen gymnasieungdomar inbjudna för att ta del av vad ett 30-tal utställare kunde berätta om sina respektive yrken. För Växjö stift var det premiär i ett sådant här sammanhang, som ett led i en långsiktig rekryteringsstrategi.

–         Jag har ett bra intryck av mässan. Det är många besökare och vi har fångat många som fått information om Svenska kyrkans olika yrken. Det finns en del utmaningar när det gäller rekrytering, men jag tror att det går att fånga ungdomars intresse och det finns absolut ett intresse för till exempel de traineeplatser som vi kan erbjuda, säger Therese Lindén, HR-generalist på Växjö stift.

Hon bemannade montern tillsammans med Magnus Pettersson, präst i Norrahammars församling, och Anna Wikner, församlingspedagog i Jönköpings församling.

Här fanns en stor kuliss av en kyrka, möjlighet att bli fotograferad i rollen som biskop eller domkyrkokaplan, och inte minst delta i frågetävling om Svenska kyrkan med chokladkaka eller badboll som vinst.

Under tre timmar spred de information om de yrken inom Svenska kyrkan där det finns stort rekryteringsbehov inför framtiden.

”Roligt att prata om våra yrken”

–         Det var väldigt givande. Roligt att träffa ungdomar och prata om alla de yrken som finns inom Svenska kyrkan, konstaterar Anna Wikner.

–         Jätteroligt. Det var kanske lite trögt i början, men sedan drog det igång och vi fick många besökare. Så vi hade absolut en funktion att fylla, säger Magnus Pettersson, som själv också medverkar på en färsk rekryteringsfilm som Växjö stift har producerat.

Reportage: Mikael Bergström