Fem personer står tillsammans i en sal
Foto: Mikael Bergström

Sjukhuskyrkan arrangerade fortbildning i själavård

”Att möta den som inte orkar leva”, var rubriken när Ullakarin Nyberg, välkänd överläkare i psykiatri och forskare om suicidprevention, föreläste under en heldags fortbildning i Jönköping för omkring 135 själavårdare från en rad församlingar.

–         Jag föreläser om vad som gör livet värt att leva och hur vi som möter människor, i vår professionella roll men också som medmänniskor, kan hjälpa människor att välja livet. Det handlar om att förstärka skälen att leva och det gör vi genom att se till att det blir goda möten i olika sammanhang, säger Ullakarin Nyberg.

Under ett tvådagars besök i Jönköping mötte hon först hälso- och sjukvårdspersonal och ”blåljusfamiljen” och den andra dagen medarbetare från församlingar som arbetar med själavård, allt arrangerat av Sjukhuskyrkan på Länssjukhuset Ryhov och studieförbundet Bilda.

”Vi möts i det som är gemensamt”

–         Vi glömmer ibland bort hur viktigt det är att ”jag finns här för dig”. Vi möts i det som är gemensamt för alla människor. Det är mer existentiella frågor än medicinska, men båda måste finnas för att komplettera varandra, säger hon.

En gammal myt är att den som försökt ta sitt liv, till slut lyckas. Helt felaktigt!

–         Det finns en god prognos. Den som försökt ta sitt liv men överlevt, har ungefär 90 procents chans att hitta nya skäl för att leva, vilket vetenskapligt brukar kallas för response shift. Vi har en inneboende förmåga att hitta en vilja att leva, men det tar tid och den långsiktigheten finns inte alltid i dagens professionella värld där allt ska gå fort!

Antalet suicid i Sverige visar en svag nedgång genom åren, samtidigt som det ökar bland äldre män.

Utvecklingen av suicid har ibland jämförts med den så kallade Nollvisionen i trafiken.

–         Alla inser att vi inte kommer att nå noll suicid, men det är viktigt att man får så goda chanser som möjligt för att leva, konstaterar hon.

Länken till livet är viktig

Ullakarin Nyberg pekar på hur viktig den personen är som finns i omgivningen till någon som har tankar om suicid - länken till livet, som hon kallar det.

–         Man vet aldrig vem den personen blir. Det kan lika gärna vara en sjuksköterska, präst eller idrottsledare, som en medarbetare inom psykiatrin. Därför behöver det finnas en grundläggande kunskap hos många och sedan spetskompetens.

Hennes budskap är att alla kan göra skillnad:

–         Våga vara viktiga för varandra!

Inte minst spelar kyrkan en viktig roll här.

–         Kyrkan är särskilt viktig i det här sammanhanget, med en vana vid att prata om liv och död och de existentiella frågorna. Så borde det också vara i sjukvården, så vi behöver komplettera varandra, vilket vi gör allt mer, konstaterar hon.

Sjukhuskyrkan har förstås stor kunskap och erfarenhet att möta de här frågorna.

”Vill sprida kunskap till kollegor”

–         Förra året arrangerade vi en utbildningsdag om själavård. Detta är ett så viktigt område att vi vill fortsätta att skrida kunskap till våra kollegor, säger Tomas Sjöberg, präst i Sjukhuskyrkan.

Han lyfter också fram den psykiska ohälsan hos ungdomar.

–         Vi måste fundera på hur vi kan stötta de ungdomar som har psykisk ohälsa, så att de känner ett mod att leva när det är en utmanande och komplicerad värld, säger han.

–         Man behöver våga prata och fråga, inte vara så rädd att göra fel, säger kollegan Beatrice Yngvesson.

Ullakarin Nyberg håller med:

–         Det handlar om att få människor att känna sig viktiga utifrån sina erfarenheter. Ungdomar som mår psykiskt dåligt känner sig ofta värdelösa, när de i själva verket har viktiga erfarenheter som de så småningom kommer att ha glädje av, säger hon.

MIKAEL BERGSTRÖM