Vi är rädda om varandra - Svenska kyrkan Jönköping tar ansvar i coronakrisen

Svenska kyrkan Jönköping tar coronavirus-pandemin på största allvar. Vi arbetar med förebyggande insatser och följer vad som händer i landet och världen. Här uppdaterar vi löpande om det ansvar församlingen tar för verksamhet och besökare genom riktlinjer och direkta åtgärder. Vi finns här för dig!

Svenska kyrkan Jönköping har ansvar för sin verksamhet och varje medarbetare har personligt ansvar. Läget i krisen förändras ständigt och riktlinjer kan komma att ändras snabbt.

Med tydliga formuleringar understryker Folkhälsomyndigheten att alla bär ansvar för att undvika smittspridning - ett ansvar vi som kyrka också måste ta.

Vi följer Folkhälsomyndighetens restriktioner om att samla max 50 personer. I de mindre kyrkorna begränsas antalet deltagare ytterligare.

Behöver du tala med präst eller diakon tveka inte att ringa - vi finns här för dig - se information och kontaktuppgifter nedan (klicka på Diakoner och diakoniassistenter).

Alla åtgärder som listas nedan gäller tills vidare.

Gudstjänster och konserter

Från och med 1 september firar vi gudstjänst och mässa i alla kyrkor. Veckomässa firas i Kristine och Sofiakyrkan samt vid några tillfällen i Råslätts, Gräshagens och Ljungarums kyrkor.

Nattvard tas emot i brödets gestalt, i god ordning och noggrann hygien.

Vi hittar samtidigt nya sätt att fira gudstjänst. Varje söndag sänder vi en gudstjänst på vår YouTube-kanal klockan 11. Så att du kan fira gudstjänst där du är.

Några få musikandakter och konserter erbjuds, se under Aktuella evenemang eller i kalendern (se länk nedan).

Gudstjänster på äldreboenden

Samtliga andakter och gudstjänster är inställda.

Dop, vigslar och begravningar

Kyrkliga handlingar genomförs så länge det är möjligt. Från och med 20 augusti lånar vi ut lokal för dopkaffen, dock ej för minnestund.  Kontakta ansvarig präst eller församlingsexpeditionen om du har några frågor.

Öppna kyrkor

Vi strävar efter att hålla kyrkorna öppna med möjlighet att be och tända ljus. Våra två stora kyrkor Sofiakyrkan och Kristine kyrka är öppna vardagar klockan 7.30-19 och under helgen klockan 9-15. Visa hänsyn genom att gå in i stora entrén och ut via sidodörrarna. Övriga kyrkor har varierande öppettider.

Enskild nattvard

Den som vill har möjlighet att ta emot enskild nattvard - kontakta församlingsexpeditionen 036-30 35 50 så hjälper de dig.

Övrig verksamhet

Övrig verksamhet, både grupper och öppen verksamhet, är pausad tills vidare. Viss öppen barnverksamhet som sker utomhus är igång, se kalendern för aktuella tider.

Förskolor

Gällande våra tre förskolor Kyrkklockan, Kyrktuppen och Sanna följer vi Jönköpings kommuns riktlinjer.

Hjälp till behövande

Svenska kyrkan har tillsammans med fyra stora samhällsorganisationer - Röda korset, Rädda barnen, Stadsmissionerna och Riksidrottsförbundet - tecknat avtal med Sveriges kommuner och regioner (SKR) för att samordna insatserna i corona-krisen. Svenska kyrkan är en viktig del i civilsamhället och i kristid är vi starka tillsammans.

Vid behov ta kontakt med oss direkt eller Jönköpings kommun,  kontaktcenter på telefon 036-10 50 00. Se även:

Jönköpings kommuns samlade information om coronaviruset

Pratstund över telefon
Frivilligcentralen inom Jönköpings kommun erbjuder nu pratstunder mellan medborgare över telefon. Samtalen är avsedda för de som är 50 år och äldre. Vill du vara med och prata? Ring 036-10 21 13. Du kan också läsa mer på Frivilligcentralen

Kyrkogårdsförvaltningen

Kyrkogårdsförvaltningen följer riktlinjer från Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation för utökad begravning.

Närradion

Knappa in Radio Vättervåg FM 98,5 Mhz eller lyssna via webben på inspelade gudstjänster, söndagens texter och tänkvärda program för själen.