Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Jönköpings församling Besöksadress: Svenska kyrkan Jönköping, Kapellgatan 8, 55317 Jönköping Postadress: Svenska kyrkan Jönköping, Östra Storgatan 45, 55321 Jönköping Telefon:+46(36)303500 E-post till Jönköpings församling

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Tomas Andersson Wij besökte Jönköping

Helgen 20-21 oktober besökte Tomas Andersson Wij våra två kyrkor Sofiakyrkan och Kristine kyrka. Helgen inleddes med en samtalskväll under lördagen i Sofiakyrkan och avslutades med en storslagen konsert i Kristine kyrka tillsammans med 160 sångare från fem av Jönköpings kyrkokörer, ledda av Axel Dahlin med band.

Samtalskväll med Tomas Andersson Wij

Under höstens andra samtalskväll samtalade Tomas Andersson Wij tillsammans med prästen Martin Ahlqvist om tro, liv och mening. Ett nära, öppenhjärtligt och varmt möte. Genom sina sånger och texter ställer sig Tomas Andersson Wij frågan om mening, existens och tillvaro. Under kvällen avhandlades många frågeställningar där en av frågorna berörde ”meningen med livet”.

- Vi är så nedsänkta i allvaret. Meningen tror jag är att leva i nuet, lev livet här och nu. Att se till att göra något bra med sitt liv. Göra något fint. 

- I musiken kan jag formulera min längtan - min bön. Jag tycker det spännande att man i min musik inte kan avgöra om jag formulerar mig till Gud eller om det är till en tjej jag sjunger. Jag har alltid haft musiken som ett sätt att formulerar mig. För mig är kyrkan en viktig kraft socialt, ett skelett att bygga något viktigt runt. Kyrkan har gett mig ett socialt patos som jag är glad för. 

På frågan om det finns någon låt ur hans låtskatt som är lite extra betydelsefull som han vill skicka med oss besökare väljer han en låt från sin senast skiva: 

-  Avsändare okänd, som handlar om tacksamhet. Vi är så gnälliga i Sverige, trots att vi har det så bra, vi har djup emotionell leda och andligt sett tror jag att vi är hungriga. Sekulariseringen har gjort att vi har bestulits riterna, symbolerna som är så viktiga. Det har gjort att vi har blivit fattiga. I kyrkan får lov att tacka  – det är en stark psykologisk effekt. Jag själv tackar alltid innan jag går på scen, innan ett gig. Tackar att jag får lov att göra detta. Det ger hopp. Det är enkelt egentligen. Vi är inte ensamma. 

Nära, öppet, inbjudande!

besökare från samtalskvällen

Konsert med Tomas Andersson Wij och Jönköpings körer

Klockan har slagit 18:00 denna söndagskväll och klockorna ringer in till konsert i Kristine kyrka. Närmare 700 personer har tagit sig till kyrkan och biljetterna är slutsålda sedan länge.

Tillsammans med 160 sångare från fem av Jönköpings kyrkokörer,  Adoremus, Vox Populi, Cantilén, Viva och Kristine Kammarkör, ledda av Axel Dahlin med band framförde Tomas Andersson Wij sina låtskatter och bjöd på en fantastisk kväll med musiken i centrum. 

Bilder från söndagens konsert