I förgrunden ser du en flaska med handsprit, i bakgrunden  i kyrksalen
Foto: Johannes Frandsen

Lättade coronarestriktioner från 1 juli - det här gäller i våra kyrkor

Från och med 1 juli finns möjlighet att fira gudstjänst med fler deltagare i Sofia och Kristine kyrka. Här kan du läsa om vad lättnaderna i restriktionerna innebär i Svenska kyrkan Jönköping.

2021-09-14 Information om våra verksamheter efter den 29 september

Den 29 september väntas restriktionerna tas bort som handlar om begränsningar för olika sammankomster. Svenska kyrkan Jönköping kommer inom kort att gå ut med information kring hur våra verksamheter påverkas av detta.

Nya nationella föreskrifter från 1 juli

Måndagen den  28 juni beslutade regeringen att som planerat lätta på coronarestriktionerna. Våra kyrkor är öppna för bön och ljuständning och för gudstjänst, nattvard och annan verksamhet med ett begränsat antal deltagare. De nya reglerna tillåter att max 300 personer med anvisad sittplats deltar vid en allmän sammankomst. Den siffran gäller däremot inte i någon av våra lokaler just nu eftersom det är viktigt att kunna hålla avstånd i kyrkor och kapell. Därför ser siffrorna olika ut i våra lokaler (se lista nedan med alla kyrkor och kapell).

det här gäller i Svenska kyrkan Jönköping

Gudstjänster, dop, vigsel och begravning

Möjlighet att fira gudstjänst eller kyrklig handling (exklusive personal, typ präst, musiker, vaktmästare och kyrkvärd). Antalet tillåtna deltagare beror på vilken lokal det gäller.

Följande antal personer gäller i våra kyrkor/kapell:

• Kristine kyrka 125
  • Sofiakyrkan 125
  • Ekhagskyrkan 35
  • Österängskyrkan 50
  • Ljungarums kyrka 35
  • Råslätts kyrka 48
  • Gräshagskyrkan 40
  • Bymarkskyrkan 20
  • Järstorps kyrka 40
  • Slottskapellet 30
  • Östra kapellet 40
  • Skogskapellet 34

Dop, vigslar och begravningar
För dop, vigslar och begravning gäller siffrorna ovan (exklusive präst, musiker, vaktmästare och kyrkvärd).

Digitala gudstjänster
Vi sänder fortsatt digitala gudstjänster under hela augusti. Varje söndag klockan 08.00 publicerar vi en gudstjänst på vår YouTube-kanal  - så att du kan fira gudstjänst där du är. På YouTube finner du alla nya och tidigare sända gudstjänster och betraktelser. Inplanerade digitala gudstjänster finner du i kalendern.

Öppna kyrkor

Vi strävar efter att hålla kyrkorna öppna med möjlighet att be och tända ljus. Sofiakyrkan och Kristine kyrka är öppna måndag-torsdag klockan 7.30-19, fredagar 7.30-17 och på helger klockan 9-15. Visa hänsyn genom att gå in i stora entrén och ut via sidodörrarna. Övriga kyrkor har varierande öppettider.

Lokaluthyrning

I nuläget lånar eller hyr vi inte ut våra lokaler till externa parter för dopkaffe, vigselkaffe, minnesstunder och liknande. Nya riktlinjer kan komma efter sommaren.

Kontakta ansvarig präst eller församlingsexpeditionen telefon 036-30 35 50 (säkrast vardagar kl 9-12 och 13-15) om du har några frågor.

Vi är fortsatt försiktiga och följer tidigare riktlinjer när det handlar om avstånd och handhygien. Vi finns här för dig!

Övrig information från andra aktörer

Civilsamhället i Jönköping

Jönköpings kommuns samlade information om coronaviruset

Folkhälsomyndigheten

Vill du ha någon att tala med?

Behöver du tala med präst eller diakon, ring 036-30 35 00 under dagtid så hänvisar de dig.

Pratstund över telefon

Frivilligcentralen inom Jönköpings kommun erbjuder nu pratstunder mellan medborgare över telefon. Samtalen är avsedda för de som är 50 år och äldre. Vill du vara med och prata? Ring 036-10 21 13. Du kan också läsa mer på Frivilligcentralen

Närradion

Knappa in Radio Vättervåg FM 98,5 Mhz eller lyssna via webben på inspelade gudstjänster, söndagens texter och tänkvärda program för själen.

Digitala gudstjänster

Ta del av digitala gudstjänster, betraktelser och böner så att du kan fira där du är. Vi publicerar gudstjänster på YouTube varje vecka. Du kan också fira gudstjänst via videokonferens. För information om kollekt och kollektändamål - klicka in på sidan och scrolla ner. Välkommen att fira digital gudstjänst!

Möjlighet till nattvard

Vill du ta emot enskild nattvard, kontakta aktuell präst eller ring 036-30 35 00 så förmedlar de kontakt med en präst.

Enkel ordning för hemmagudstjänst

Vi har alla tillgång till gudstjänster här på webben, på radio eller i tv. Det är också fullt möjligt för den som vill att fira en enkel gudstjänst hemma och på så sätt påminnas om gemenskapen i Kristus med kyrkan över hela jorden.

Kristina S Furberg diakon i Svenska kyrkan i Norge

Diakoner och diakoniassistenter

Söker du efter en plats i tillvaron, har du det svårt och vill ha någon att prata med? Ring oss! Som diakoner är vi, liksom präster och biskopar, vigda till våra tjänster och därmed en del av Svenska kyrkans treledade ämbete. Vi har tystnadsplikt.

Kvinna sitter framför datorskärm som visar en virtuell rundtur av Sofiakyrkan.

Virtuella rundturer

Visste du att du kan besöka församlingens kyrkor och kapell och promenera omkring på kyrkogårdarna utan att fysiskt vara där? Med hjälp av din mobiltelefon, surfplatta eller dator kan du i lugn och ro göra virtuella rundturer hemifrån och kanske rent av upptäcka nya detaljer du tidigare inte sett.

Be en bön eller tänd ett ljus på bönewebben

På bönewebben kan du be en bön eller tända ett ljus. Kanske för en närstående eller någon långt bort. Någon frisk eller någon sjuk. För dig själv eller för någon annan.

Porträttbild på kvinnlig präst som håller en mobil mot örat.

Behöver du någon att prata med? Jourhavande präst lyssnar, och det som sägs stannar mellan er. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.