I förgrunden ser du en flaska med handsprit, i bakgrunden  i kyrksalen
Foto: Johannes Frandsen

Nya riktlinjer i coronapandemin

Som vi har längtat - från och med 1 juni finns möjlighet att fira gudstjänst med max 50 personer i kyrkan. Nedan följer lättnader i restriktioner och nya riktlinjer. Vi är fortsatt försiktiga och följer tidigare riktlinjer gällande avstånd och handhygien. Vi finns här för dig!

Nya nationella föreskrifter

Torsdagen den 27 maj presenterade regeringen en femstegs-plan för avveckling av de restriktioner som funnits med anledning av coronapandemin. För oss som kyrka handlar det företrädesvis om att fira gudstjänst.
Kyrkorna är fortsatt öppna för bön och ljuständning men nu kan vi även bjuda in till gudstjänst, nattvard och annan verksamhet.

det här gäller i Svenska kyrkan Jönköping

Gudstjänster, dop, vigsel och begravning

Möjlighet att fira gudstjänst eller kyrklig handling med max 50 personer (exklusive personal, typ präst, musiker, vaktmästare och kyrkvärd).

Självfallet kan kyrkorummet begränsa antalet besökare ytterligare. Undvik köer och trängsel.

Följande antal personer gäller i våra kyrkor/kapell:

• Kristine kyrka 50
  • Sofiakyrkan 50
  • Ekhagskyrkan 35
  • Österängskyrkan 50
  • Ljungarums kyrka 35
  • Råslätts kyrka 48
  • Gräshagskyrkan 40
  • Bymarkskyrkan 20
  • Järstorps kyrka 40
  • Slottskapellet 30
  • Östra kapellet 40
  • Skogskapellet 34

Dop, vigslar och begravningar
Folkhälsomyndighetens restriktioner är max 50 personer (exklusive präst, musiker, vaktmästare och kyrkvärd) för dop, vigslar och begravning.

Församlingen kan inte erbjuda utlåning av lokaler till dopkaffe eller annan sammankomst.

Digitala gudstjänster

Vi sänder fortsatt digitala gudstjänster till och med augusti månad ut. Varje söndag klockan 08.00 publicerar vi en gudstjänst på vår YouTube-kanal  - så att du kan fira gudstjänst där du är. På YouTube finner du alla nya och tidigare sända gudstjänster och betraktelser. Inplanerade digitala gudstjänster finner du i kalendern.

Öppna kyrkor

Vi strävar efter att hålla kyrkorna öppna med möjlighet att be och tända ljus. Sofiakyrkan och Kristine kyrka är öppna måndag-torsdag klockan 7.30-19, fredagar 7.30-17 och på helger klockan 9-15. Visa hänsyn genom att gå in i stora entrén och ut via sidodörrarna. Övriga kyrkor har varierande öppettider.

Lokaluthyrning

Inga lokaler lånas/hyrs ut till externa parter för dopkaffe, vigselkaffe, minnesstunder och liknande. Skälet till detta är att det för privata sammankomster i hyrd lokal fortsatt är en maxgräns om åtta personer.

Kontakta ansvarig präst eller församlingsexpeditionen telefon 036-30 35 50 (säkrast vardagar kl 9-12 och 13-15) om du har några frågor.

Övrig information från andra aktörer

Civilsamhället i Jönköping

Jönköpings kommuns samlade information om coronaviruset

Vill du ha någon att tala med?

Behöver du tala med präst eller diakon, ring 036-30 35 00 under dagtid så hänvisar de dig.

Pratstund över telefon

Frivilligcentralen inom Jönköpings kommun erbjuder nu pratstunder mellan medborgare över telefon. Samtalen är avsedda för de som är 50 år och äldre. Vill du vara med och prata? Ring 036-10 21 13. Du kan också läsa mer på Frivilligcentralen

Närradion

Knappa in Radio Vättervåg FM 98,5 Mhz eller lyssna via webben på inspelade gudstjänster, söndagens texter och tänkvärda program för själen.

Digitala gudstjänster

Ta del av digitala gudstjänster, betraktelser och böner så att du kan fira där du är. Vi publicerar gudstjänster på YouTube varje vecka. Du kan också fira gudstjänst via videokonferens. För information om kollekt och kollektändamål - klicka in på sidan och scrolla ner. Välkommen att fira digital gudstjänst!

Möjlighet till nattvard

Vill du ta emot enskild nattvard, kontakta aktuell präst eller ring 036-30 35 00 så förmedlar de kontakt med en präst.

Enkel ordning för hemmagudstjänst

Vi har alla tillgång till gudstjänster här på webben, på radio eller i tv. Det är också fullt möjligt för den som vill att fira en enkel gudstjänst hemma och på så sätt påminnas om gemenskapen i Kristus med kyrkan över hela jorden.

Kristina S Furberg diakon i Svenska kyrkan i Norge

Diakoner och diakoniassistenter

Söker du efter en plats i tillvaron, har du det svårt och vill ha någon att prata med? Ring oss! Som diakoner är vi, liksom präster och biskopar, vigda till våra tjänster och därmed en del av Svenska kyrkans treledade ämbete. Vi har tystnadsplikt.

Kvinna sitter framför datorskärm som visar en virtuell rundtur av Sofiakyrkan.

Virtuella rundturer

Visste du att du kan besöka församlingens kyrkor och kapell och promenera omkring på kyrkogårdarna utan att fysiskt vara där? Med hjälp av din mobiltelefon, surfplatta eller dator kan du i lugn och ro göra virtuella rundturer hemifrån och kanske rent av upptäcka nya detaljer du tidigare inte sett.

Be en bön eller tänd ett ljus på bönewebben

På bönewebben kan du be en bön eller tända ett ljus. Kanske för en närstående eller någon långt bort. Någon frisk eller någon sjuk. För dig själv eller för någon annan.

Porträttbild på kvinnlig präst som håller en mobil mot örat.

Behöver du någon att prata med? Jourhavande präst lyssnar, och det som sägs stannar mellan er. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.