Jönköpings församling Besöksadress: Svenska kyrkan Jönköping, Kapellgatan 8, 55317 Jönköping Postadress: Svenska kyrkan Jönköping, Östra Storgatan 45, 55321 Jönköping Telefon:+46(36)303500 E-post till Jönköpings församling

Kyrkogårdsvandringar

Varje människa är en berättelse. Det blir uppenbart när man går på en kyrkogård. På gravstenarna ett namn, förr ofta en yrkestitel, födelse- och dödsdatum. Men däremellan - vad rymde egentligen livet? Kyrkogårdsvandringarna som arrangerats sommartid i över trettio år tar upp några av alla de människoöden som ligger begravda i Jönköping.

-Det handlar om att föra vidare ett stycke lokalhistoria, förklarar kyrkogårdschef Mathias Johansson och kyrkogårdstekniker Benny Andersson.

Tillsammans med tidigare kyrkogårdchefen Lennart Angselius och arbetarna på respektive kyrkogård ansvarar Mathias och Benny för dessa vandringar.

Den som kommer får höra historierna om både kända och mindre kända personer. Om Åsa-Nisses skapare Stig Cederholm, "den svenska tändsticksindustrins fader" Johan Edvard Lundström, skolgrundaren Aurore Storckenfeldt, konstnärsparet John och Ester Bauer och deras son Putte som omkom när Per Brahe förliste på Vättern för drygt hundra år sedan. För att nämna några av de mer kända. Men också berättelsen om spårvagnsföraren och lyktputsaren och idrottsprofilerna.

Vandringarna ger även möjligheten att visa upp stadens alla vackra kyrkogårdar.

-Vi vill peka på vilka gröna lungor kyrkogårdarna är. Det är ju i första hand för de levande som vi gör det vackert och välkomnande, säger Mathias Johansson. Det blir också ett tillfälle att informera om nya anläggningar eller begravningssätt och för besökare att ställa frågor.

Musiken är en viktig del av kyrkogårdsvandringarna. Nytt för i år är att några av församlingens körer och kyrkomusiker medverkar vid tre tillfällen. Vid dessa datum blir det också en avslutande andakt. När det inte är musik bjuds besökarna istället på fika.

Årets kyrkogårdsvandringar 2019

Under sommaren vandrar vi genom flera av Jönköpings kyrkogårdar.
Samling vid alla tillfällen kl 18.30. Musiken startar kl 18.

Tisdag 4/6 Östra Kyrkogården
Musik: Annica Sjöstrand och Motettkören