Planera begravning

När någon ska begravas är det många val att ta ställning till.Det viktigaste är att i största möjliga mån, följa den avlidnes önskemål.

Många väljer att anlita en begravningsbyrå för att få hjälp med det praktiska kring begravningen. Då är det ofta begravningsbyrån som bokar begravning och sköter kontakten med kyrkan. Det går också bra att ordna delar eller allt praktiskt själv.

EN BEGRAVNING I SVENSKA KYRKANS ORDNING
Kontakta oss och boka begravningen. Vid bokningen bestäms tid, plats, präst och kyrkomusiker. Inom de närmsta dagarna hör prästen av sig för att boka tid för ett begravningssamtal.

1. Kontakta kyrkogårdsexpeditionen med uppgifter om den avlidne ska kremeras eller jordbegravas samt var den avlidne ska gravsättas.
  2. Vi hjälper också till att planera in själaringning (sker normalt dagen efter dödsfallet) och tid för tacksägelse i samband med gudstjänst.

Läs mer om begravningsgudstjänsten här

EN BORGERLIG CEREMONI
En borgerlig begravning kan ledas av en borgerlig begravningsförrättare eller av anhöriga och vänner själva.

1. Välj och boka plats och förrättare. Det finns inga särskilda bestämmelser för hur ceremonin ska vara utformad. Vill ni vara i något av begravningskapellen bokas det via oss, se kontaktuppgifter längst ner på sidan.
  2. Kontakta kyrkogårdsexpeditionen med uppgifter om den avlidne ska kremeras eller jordbegravas samt var den avlidne ska gravsättas.

Kroppen ska gravsättas (kistbegravning) eller kremeras inom en månad, enligt begravningslagen.