Other languages with Google Translate

Kyrkoavgift och begravningsavgift

Vad är skillnaden?

Kyrkoavgiften är kyrkans medlemsavgift

Kyrkan ordnar aktiviteter som öppen förskola, barn- och ungdomsgrupper, pensionärsträffar, språkkaféer och musik- och körverksamhet. Kyrkan stöttar också de som är mest utsatta i samhället. Det finns både diakoner och präster som kan hjälpa och ge råd. Kyrkan finns också med i internationella sammanhang med katastrofhjälp och utvecklingsarbete. Det är en del av de verksamheter du är med och stöder via din kyrkoavgift. Du har som medlem rösträtt i kyrkovalet, du får gifta dig och bli begravd i kyrkan.

Om du går ur Svenska kyrkan är det bra om dina anhöriga får veta det. Särskilt viktigt är det att de känner till det inför din framtida begravning. Den som inte är medlem i kyrkan har nämligen inte rätt till begravningsgudstjänst med präst och musiker i en kyrkobyggnad.

Begravningsavgiften

Begravningsavgift är obligatorisk att betala för alla som är folkbokförda i Sverige och har haft någon form av inkomst. Avgiften täcker kostnaderna för att anlägga och sköta kyrkogårdar med gravplatser, gravsättning, kremering och lokal för borgerlig begravningsceremoni.