En kyrka full av sång

Det har snart gått ett år sedan församlingen fick förstärkning av körpedagogen och musikern, Martina Möllås. Tack vare hennes målmedvetenhet och stöd från goda kollegor har körverksamheten vuxit och blivit en stabil grund för framtiden.

Ett behagligt lugn infinner sig när man pratar med Martina. Tjejen från landet som växte upp i en sjungande familj. Martina insåg tidigt att det gäller att forma en vardag som ger kraft och energi, istället för att ta. Att lyssna på och ta hand om kroppen genom att sätta gränser och se till att finna vila mellan varven. Med sången som största intresse var det självklart för Martina att arbeta med sång och musik. Hon kombinerar arbetet som körpedagog och musiker här i S:t Johannes församling med arbetet att etablera sig som soloartist. Nyligen släppte hon sin första skiva »Allting har sin tid«, en dröm hon haft sedan tonåren. Martinas musik finns att lyssna till både på Spotify och YouTube.

Får kraft i Gud. Att musicera i kyrkan har varit det mest naturliga i Martinas liv. Att uttrycka sin tro, tvivel och tankar i ord och ton känns självklart för henne. Hon har alltid haft en nära relation till Gud, som ger henne kraft, och musiken har en stor betydelse för hennes kommunikation med Gud. Hon känner en stark närvaro av Gud när hon sjunger. Existentiella frågor är något som Martina ofta funderar på och om hon skulle tvivla i sin tro finns där alltid ett hopp och en längtan.
– Som församlingskör sjunger vi sånger som handlar om Gud och körrepetitionerna
avslutas alltid med en bön eller att vi läser välsignelsen tillsammans, berättar hon.

Det har blivit som en helig del och skulle hon glömma den blir hon genast påmind av deltagarna. Många körmedlemmar, berättar Martina vidare, har genom kören hittat något, en andlighet, och en andlig gemenskap är något som nästan alltid växer fram. Det finns dock inte något krav att körmedlemmar ska ha en relation till Gud eller vara troende. Till kören kan du komma oavsett livsåskådning.

Stor glädje att arbeta med körer. Klangen av flera röster och stämsång är något Martina älskar att arbeta med.
– Det går att göra så mycket när man har fler röster att jobba med, berättar
hon. Det är också en sådan fin blandning av människor i våra körer, med stor
variation i ålder, intressen och yrken. Körrepetitionerna byggs upp liknande
ett träningspass, med uppvärmning av rösten, kroppen och andningen före
själva repetoaren. Vi sjunger och blandar olika låtar och stilar. Pop och gospel
varvas med visor och klassiska verk. Fördelen med att sjunga i kör är att
deltagarna inte behöver vara superduktiga med fina soloröster. Här bygger
vi istället en gemensam röst, där vi tar hjälp av varandras unika toner och
styrkor. I St Johannes församling satsar vi också mycket på musiken och körerna
sjunger alltid med kompband på våra gudstjänster, vilket gör det extra roligt.

LYSSNA TILL MARTINAS MUSIK:
YouTube: @martinamollas