Lyssna till vår unika gudstjänst Apokalyps på sverigesradio.se

Vår unika gudstjänst Apokalyps sändes i Sveriges Radio P1 söndagen den 11 mars kl 11:03. Nu finns den tillgänglig att lyssna på när du vill, under 30 dagar, via SR P1 hemsida. Välkommen att delta var du än befinner dig!

Jag växte upp i en kyrklig miljö som väntade på Jesu återkomst. Det har präglat mig. För mig var det ett flerårigt forskningsprojekt att skriva mässan som vuxen. Det var helt nödvändigt för mig att hitta ett förhållningssätt.

Ingmar Johánsson

Ingmar Johánsson har skrivit flera mässor som används flitigt i många olika kyrkor. Med ett vardagligt språk når han ut och berör. En hel del av hans musik finns också med i psalmboken.

Apokalyps betyder uppenbarelse, från grekiskans αποκάλυψη (apokalypsis). Grundbetydelse är "avtäckelse" eller "avslöjande". Gudstjänsten ”Apokalyps” handlar om Guds hjälp, som alltid är på väg. Det är musik med eftertryck, där pop blandas med klassisk musik. Gudstjänsten gavs ut 1997.

Ingmar har gjort tre mässor sammanlagt. Alla har arrangerats av Ingemar Berglind.

Jesus har fortfarande inte kommit tillbaka. Eller har han det? Ser vi inte spår av Kristus lite överallt. Det står i Romarbrevet att ”Låt er förvandlas genom förnyelse av era tankar, så att ni kan avgöra vad som är Guds vilja”. Vi måste ta ansvar. Gud har bara oss för att forma både nutid och framtid. Att ta ansvar för vår skapelse. För hållbarhet.

Marie Fransson

Musik

Där inget annat anges är text och musik skrivna av Ingmar Johánsson och Ingemar Berglind är arrangör.

Trots allt (Olle Carlsson/Ingmar Johánsson text)
Psalm 765, Du som kan
Ära vare Gud i djupen
Marana ta
Lås oss celebrera
Helig helig
I offerlammets tecken
Psalm 256, Var inte rädd (Ylva Eggehorn/Lars Moberg)
Trots allt

Medverkande:

Präst och psykoterapeut Marie Fransson, predikan
Kyrkoherde Ingmar Johánsson, solist, liturg
Ingemar Berglind, församlingsmusiker, arrangör, flygel

Vokalgrupp med Karin Svensson, My Olasdotter Johansson, Anneli Törnqvist, Wilhelm Lindqvist under ledning av Elin EllyEve Svensson, artist, arrangör, solist, körledare.

Stefanskapellet med
Hasse Johnzon, elgitarr, akustisk gitarr
Christer Axelsson, trummor
Kenneth Eriksson, elbas

Du som kan förlåta det som ingen annan kan. Du som ser den jord som vi har plundrat, skövlat, kränkt. Förbarma Dig Dig, Herre, över oss, ja förbarma Dig.

Ur Psalm Nr 765. Text och musik Ingmar Johánsson.
Stefanskapellet under ledning av Ingemar Berglind och Vokalgrupp under ledning av Elin EllyEve Svensson.

Marie Fransson

Präst, Psykoterapeut