Johan Sundbäck, volontär i Svenska kyrkan i Wien

Enköpingskillen Johan Sundbäck, 21 år, jobbar tio månader som volontär i Svenska kyrkan i Wien. Han stortrivs i staden och med jobbet i kyrkan.

Johan Sundbäck har fullt upp med att lasta in sill, kaviar och godis till den stora julbasar som kyrkan anordnar varje år när jag ringer honom. Som volontär gör han mycket av det som är församlingens liv.

– Ingen dag är den andra lik. Det är kul och spännande!

Så här kan en vecka se ut:

• Måndag: ta hand om barngrupp, prata med föräldrar
  • Tisdag: handla, förbereda veckan, städa, baka
  • Onsdag: fixa fika, möta pensionärer i seniorgruppen, kyrkokör
    förbereda gudstjänst eller andakt
  • Torsdag: förbereda barnkör, prata med föräldrar och au pairer
    Ibland bibelstudier och filosofikvällar.
  • Fredag-Lördag: oftast ledig
  • Söndag: förbereda gudstjänst, ibland fixa fika

Han kände att han behövde ett uppehåll från sina studier och ville ut och resa. Varför inte kombinera det med ett jobb? tänkte han. Svenska kyrkan i London och Köpenhamn behövde också volontärer, men Wien var hans första önskan.

– Det är en fantastisk stad med massor att se och göra! Wien är en riktig musikstad för mig som gillar musik, säger Johan Sundbäck, som sjunger i kör och spelar trumpet. Det är nära till grannländer som Tjeckien, Ungern och Italien.

Volontärarbetet är en bra erfarenhet. Jag tycker faktiskt allt är kul!

Johan Sundbäck, volontär

En plats för svenskar i alla åldrar

Många yngre hittar till kyrkan, som svenska aupairer och utbytesstudenter.

– Kyrkan fungerar som en trygg punkt när man är utomlands, säger Johan Sundbäck. Här kan man ta en fika, snacka och umgås. Det tror jag är viktigt. Jag försöker se och prata inte minst dem i min egen ålder.

Möten, gudstjänster, kultur och stöd till svenskar - bofasta eller på resa. Det är litet av vad kyrkan i Wien vill vara: en plats för svenskar i alla åldrar dit man kan gå för att träffa andra svenskar och få prata svenska. Där firas svenska traditioner som jul, påsk och midsommar.

Eller när det oväntade inträffar, livet krisar, man hamnar snett - få ett samtal, stöd av någon från kyrkan som har tid, kanske ett besök på sjukhus eller i fängelse.

Stor frihet under ansvar

– Volontärarbetet är en bra erfarenhet. Jag tycker faktiskt allt är kul! säger Johan glatt. Det är stor frihet under ansvar. Församlingen har få anställda och därför många frivilliga som hjälps åt med det praktiska.

Johan Sundbäck rekommenderar andra unga att åka ut som volontärer.

– Ta chansen och våga prova! Man ska passa på när man är ung och kan. Om man känner hemlängtan kan man alltid åka till Ikea och äta köttbullar, säger han halvt på skämt, halvt på allvar.

Roland Asplund

Ansökningsinformation Volontär i utlandskyrkan

Ålder: Över 20 år

Krav: Minst två referenser

Meriterande: Någon form av kyrkligt engagemang

Kostnad: Ingen kostnad. Som volontär får man boende och fickpengar av församlingen.

Du hittar volontäruppdrag bland våra lediga tjänster. (Välj Svenska kyrkan i utlandet i rutan). Du kan också kontakta utlandsförsamlingen direkt för att få svar på vad som gäller på platsen du är intresserad av.