Foto: Stefan Christophs

Konsert: Bachs Goldbergvariationerna

LÖRDAG 20 NOVEMBER
Vårdinge kyrka 18.00

Pianisten John Beck spelar Johann Sebastian Bachs mest kända verk – Goldbergvariationerna. För snart 300 år sedan, 1741, skrev Bach Aria mit verschiedenen Veraenderungen vors Clavicimbal mit 2 Manualen (Klaverövningar för tvåmanualig cembalo) som vi idag kallar Goldbergvariationerna. Ett magnifikt verk bestående av 30 variationer utöver den aria som inleder och avslutar. Enligt vissa skrev han verket för greve Kayserling som hade sömnbesvär. Grevens cembalist Goldberg, som även var Bachs elev, har fått låna ut sitt namn till verket.
Idag är det en riktig klassiker som finns i oräkneliga tolkningar med olika typer av
instrument. Den förekommer ofta i filmens värld och anses vara det viktigaste verket inom sin genre från barocken.