Järfälla församling Besöksadress: Kyrkvägen 8, 17746 Järfälla Postadress: Box 139, 17723 Järfälla Telefon: +46(8)58021800 E-post till Järfälla församling

Suomi (finska)

Finska är det första språket för många som bor i Sverige. De flesta av våra sverigefinska verksamheter äger rum i Maria kyrka i Jakobsberg.

Finska har använts i Svenska kyrkan sedan 1500-talet, och idag finns finskspråkiga diakoner i alla stift i landet. Järfälla församling är en av de församlingar i Stockholms stift som har ett särskilt ansvar att bedriva församlingsarbete för alla som har finska som förstaspråk eller finsk anknytning.

Den sverigefinska verksamheten är både finsk- och svenskspråkig, och har som syfte att stärka tro och gemenskap på sverigefinländarnas förstaspråk. Om du vill ha ett samtal på finska med en präst eller diakon, eller få  dop, vigsel eller begravning förrättad på finska, är du varmt välkommen att höra av dig. Se kontaktuppgifter längst ner på sidan.

Gudstjänster på finska / Jumalanpalvelukset

Ungefär en söndag i månaden hålls en gudstjänst på finska kl 11 i Maria kyrka (om ej annan tid eller plats anges). Kyrkkaffe efter gudstjänsten.

Kommande datum: 9 och 30 september, 3 november, 2 december (minnesgudstjänst i Pilgrimskapellet) och 25 december (julotta kl 9).

Finsk samtalsgrupp / keskusteluryhmä maanantaisin

Var tredje måndag kl 16-17:30 är du som vill prata finska med andra finskspråkiga varmt välkommen till Maria kyrka. Vi brukar läsa någon text och samtala kring det vi läst. Fika ingår.

Kommande datum:  27 augusti, 17 september, 8 och 29 oktober, 19 november och 10 december.
Ledare: / ohjaaja: Marju Lehto.

Seniorgympa / senioorijumpa

Seniorgympa torsdagar / torstaisin kl 10-12 i Maria kyrka. Start 30 augusti.
Terveydenhoitoa ja keskustelua. Soppalounas edulliseen hintaan.
Ledare / ohjaaja: Anniki Ronkainen
Kontakt / kontaktihenkilö: Marju Lehto

Finsk allsång / yhteislaulua

Datum och tid: Måndagar / maanantaisin kl 18-19:30.
Start / alkaa 27 augusti.
Ledare / ohjaaja: Per Lundh. Kontakt / kontaktihenkilö: Marju Lehto

Omar Ud-Din