Järfälla församling Besöksadress: Kyrkvägen 8, 17746 Järfälla Postadress: Box 139, 17723 Järfälla Telefon: +46(8)58021800 E-post till Järfälla församling

Sapmi (samiska)

Vi driver det samiska arbetet i Stockholms stift. Genom de samiska verksamheterna i Maria kyrka i Jakobsberg vill vi stärka och lyfta fram samiska språk, identiteter och kulturyttringar.

De samiska språken hör till Svenska kyrkans språk. Kyrkan arbetar för att utveckla användandet av samiskan i gudstjänster och  verksamheter, och för att stärka och synliggöra samisk kultur och erfarenhet. Läs mer om det samiska i Svenska kyrkan.

verksamhet på samiska

Järfälla församling samordnar det samiska församlingsarbetet i Stockholms stift , och de samiskspråkiga aktiviteterna bedrivs i Maria kyrka i Jakobsberg. Inom den samiska verksamheten ryms gudstjänster, temadagar, föreläsningar, konfirmationsläsning, föredrag och samtalsgrupper.

Vi arbetar också för att stärka samisk identitet och kultur genom symboler och inventarier i kyrkorummet, och genom att integrera olika samiska kulturuttryck som slöjd och jojk i gudstjänster och verksamheter.

Var med och gör det samiska synligt

Vill du vara med och arbeta för att göra det samiska synligt? Välkommen att kontakta oss!

samisk konfirmation

Vill du konfirmeras, och samtidigt lära dig mer om dina samiska rötter och om samiskt språk och kultur? Hör av dig, så berättar vi mer om det samiska rikskonfirmandlägret!

Marita Ollén

Maria kyrka, Präst

Mer om Marita Ollén

Samordnare för den samiska verksamheten