Järfälla församling Besöksadress: Kyrkvägen 8, 17746 Järfälla Postadress: Box 139, 17723 Järfälla Telefon: +46(8)58021800 E-post till Järfälla församling

Stöd till SKUT:s flyktingarbete i Paris

Järfälla församling skänker 200 000 kr till integrations- och flyktingarbetet hos Svenska kyrkan i Paris.

Järfälla församling skänker 200 000 kronor till flyktingarbetet hos Svenska kyrkan i Paris. Pengarna tas inte från församlingens verksamhet, utan från överskottet från församlingens kapitalförvaltning eller vinsten från något av församlingens bolag (begravningsbyrå, fastighetsbolag och catering), betonar Krister Kappel, kyrkoherde i Järfälla församling.

Eftersom Svenska kyrkan i Utlandet inte får några medel till flyktingarbete från Kyrkostyrelsen är gåvan avgörande för att SKUT-församlingen i Paris ska kunna fortsätta sitt arbete med den stora grupp flyktingar som söker sig till församlingen, varav många fått avslag på sin asylansökan i Sverige. Tack vare gåvan från Järfälla församling kan Svenska Sofiaförsamlingen återanställa den projektanställde medarbetare som tidigare arbetat med flyktingar.

-Vi är enormt glada, säger komminister Tua Sällström i Paris.

- Jag var på ett prostmöte i förra veckan där jag hörde Sven Milltoft, kyrkoherde i Hedvig Eleonora församling, berätta om arbetet i församlingen i Paris som han nyligen besökt. Jag blev så gripen och tyckte att det var synd att de inte hade tillgång till de pengar som de svenska församlingarna fått för att arbeta med flyktingar och integration. Järfälla församling hade ju exempelvis fått 75 000 kronor av kyrkostyrelsens fördelade medel och de använde vi till många bra saker, berättar Järfälla församlings kyrkoherde Krister Kappel.

Vid ett kyrkorådssammanträde kort därefter fattades ett presidiebeslut om att ta 200 000 kronor från Järfälla församlings överskott och skänka till Svenska Sofiaförsamlingen i Paris.

Även Hedvig Eleonora församling har skänkt pengar ur en stiftelse samt halva kollekten av Avicii-mässorna nyligen till Svenska Sofiaförsamlingens flyktingarbete.

Artikel i Kyrkans tidning 22 november (inloggsskyddad).