"Jag älskar att jobba på julafton"

Magnus Berggren har nyss firat jul i en församling i Svenska kyrkan i utlandet för 5:e året i rad. Sedan i höstas är han fastighetsansvarig och pedagog i Svenska kyrkan i London.

Magnus Berggren är inne på sitt femte år som anställd för utlandskyrkan. Han åkte ut 2013 till New York där han arbetade under fyra år. Sedan i somras arbetar han på Svenska kyrkan i London som vaktmästare och pedagog och bidrar även till musiken som utbildad musiker.

– Just nu är det den mest intensiva tiden på hela året, säger Magnus som har frigjort en stund i stöket före jul för att kunna ta en intervju. Men det är otroligt härligt och man möter massor av människor.

Många svenskar kommer till kyrkan under julen

Han var nyligen i Belfast på den årliga Luciagudstjänsten och mötte den svenska församlingen där. Det är en oerhörd uppslutning där svenskar på platsen ordnar med allt det praktiska.

– Jultiden är så speciell för svenskar och det märks väldigt tydligt. Man möter många nu som inte vanligtvis kommer till kyrkan.

Luciatåg i St Pauls Cathedral

I helgen hade Svenska kyrkan även ett stort Luciafirande I St Pauls Cathedral I London, något man genomför vartannat år.

St Pauls Cathedral är känd för att hålla oerhört hög nivå på sina konserter och evenemang, vilket säger något om Svenska kyrkans proffsiga Luciatåg och det fina ekumeniska samarbete som råder mellan församlingarna.

Totalt genomför kyrkans kör femton Luciatåg runt om i England i år, de flesta I London. Till samtliga evenemangen är biljetterna slutsålda.

– Kören har övat för detta sedan i oktober. Det är en oerhört mäktig upplevelse för dessa unga au-pairer och studenter som tillsammans med kyrkokören får möjligheten att sjunga. Särskilt i St Pauls Cathedral.

Själv har inte Magnus firat jul hemma i Sverige sedan 2012. För femte året i rad firar han istället jul på Svenska kyrkan i utlandet.

– Jag älskar att jobba på julafton. Julen i Svenska kyrkan blir både mysig och social, säger han och beskriver med inlevelse hur de alltid börjar vid krubban, har en härlig gemeskap, äter och avslutar med julbön.

Han berättar att för många svenskar är det väldigt viktigt att få uppleva just dessa detaljer i firandet. De svenska julsångerna, Kalle Anka på storbildsskärm, skinksmörgås.

– Jag tänker särskilt på en kvinna som kom förra julen. Hon hade med sin sjuåriga son. Man märkte verkligen hur viktigt det var för henne att få föra vidare jultraditioner från Sverige även om de nu bodde i USA. Vi ser även många au-pairer som kommer hit för att fira jul, inte minst de som arbetar i judiska familjer.

Alla är välkomna till kyrkans vardagsrum

Julfirandet är gratis på Svenska kyrkan och alla är välkomna.

– Jag tror att vi fungerar både som ett vardagsrum och ett församlingshem för svenskar här. Att få prata svenska, äta knäckebröd, möta någon som lyssnar. För det är lätt att känna sig ensam i ett nytt land. Då blir vi en plats där man kan känna sig svensk, oavsett bakgrund och politiska åsikter.

London har de senaste åren varit utsatta för flera terrorattacker. Svenska kyrkan har alltid varit snabba på att öppna kyrka och skriva på facebook att alla är välkomna om de vill prata. Magnus menar att en av Svenska kyrkan i utlandets viktigaste uppgifter är att finnas till när något händer.

Våra präster är oerhört duktiga på själavård och stöd

–  Både ambassaden och konsulatet ringer ofta oss på ett tidigt stadium, när något händer. Våra präster och diakoner är oerhört duktiga på själavård och stöd. Vi fick exempelvis ett akut fall mitt under julmarknaden. Trots att det var mycket att göra, hjäptes alla åt så diakonen kunde ta ärendet. Man är flexibel och alla ställer upp. Sådant älskar jag med utlandskyrkan.

Marja Anne Casparsson