Prata med oss

Meny
Till innehållet
Tro och lärande

Skolan och teckenspråket ger döva barn i Eritrea en framtid

Om du är ett dövt barn i Eritrea stannar du troligen hemma när andra barn går till skolan. Eritreas evangelisk-lutherska kyrka driver två dövskolor som ger barnen ett språk, yrkesutbildning, större självständighet och ett värdigt liv. Din gåva går till hela kyrkans verksamhet.


Teckenspråket öppnar barnens dörr till framtiden – P12

Den evangelisk-lutheranska kyrkan i Eritrea är liten och isolerad från omvärlden, och de verksamheter kyrkan bedriver är mycket viktiga för utsatta människor med få möjligheter att få hjälp på annat sätt.

Svenska kyrkan stöttar hela den lutherska kyrkans arbete i Eritrea. Skolor och förskolor för döva barn, yrkesutbildningar för unga vuxna, sjukhus och rent vatten till skolor, är några av de saker som ingår i kyrkans diakonala arbete.

För många döva barn är kyrkans skolor enda chansen att få gå i skolan. Hundratals barn står i kö för att få lära sig teckenspråk, matematik och läsning, och för att få gå en yrkesutbildning. Kyrkan har även kurser i teckenspråk för barn och föräldrar.

 

Jag gör allt jag kan för att visa den hörande världen att döva kan göra det hörande kan.

Fithawit Mekonen, elev på en av dövskolorna.

DET HÄR GÅR DIN GÅVA TILL:

  • Två dövskolor med klasserna 1-5, som undervisar döva barn med olika religiös, etnisk och kulturell bakgrund från hela landet.

  • Stöd för att människor ska få rent vatten.

  • Yrkesutbildning för unga vuxna.

  • Förskolor och grundskolor.

  • Hälso- och sjukvårdskliniker.

  • Ett program för hivsmittade och aidssjuka.

Håll utkik efter berättelser från projektet på bloggen

Kyrkans dövskolor är unika

Eritrea har sex miljoner invånare men kyrkans dövskolor är nästan ensamma om att erbjuda utbildning för döva barn. Flera hundra barn står i kö för en plats.

– Jag gör allt jag kan för att visa den hörande världen att döva kan göra det hörande kan, säger en pojke, Fithawit Mekonen, som är elev på en av dövskolorna.

Ungdomar sitter i en sal och syr på trampsymaskiner.
Dövskolan ger också eleverna en möjlighet att få en yrkesutbildning. Bild: Stig Lundberg/Ikon

Efter åren i dövskolan går många elever vidare till vanliga skolor, vilket även kan ge möjlighet till högre studier. En av dem är Abudelrezak Mohammed.

– Jag väntar på att komma in på lärarutbildningen i Asmara, berättar han.

Fler gåvor kan ge fler döva barn chans till skolgång

– Ju mer stöd vi får desto större möjlighet har vi att ta emot elever. Byggnaderna finns, det är inte så svårt att utbilda lärare, men lönerna är en utmaning, säger Temesghen Berhane, som arbetar i evangelisk-lutherska kyrkan.  

I princip förekommer inte utländska biståndsorganisationer i Eritrea. Men Svenska kyrkan har sedan länge en relation med den evangelisk-lutherska kyrkan och kan därför fortsätta stödja det viktiga arbetet med kyrkans unika dövskolor.