Partner för fred

Mohammad, Dar al-Kalima College

"Än så länge har freden bara varit på papper. Fred och ockupation går nämligen inte att kombinera. Det jag eftersträvar är en rättvis fred, då kan jag gärna acceptera att leva med varandra."

När jag var liten drömde jag om att bli kapten för det palestinska fotbollslandslaget. Jag växte upp i Aida refugee camp i Betlehem och vi barn hängde mycket på ett slags fritidsgård, Lajee center.

En dag satte ledarna kameror i händerna på oss barn: Ut och fota! När jag kom tillbaka valde de ut ett par av mina bilder och satte upp på väggen. Nästa gång fick vi uppgiften att fota vår högsta dröm och vår värsta mardröm: Jag fotade ett barn som spelade fotboll. Den andra bilden tog jag på ett barn i handklovar.

Min mardröm blev en sanndröm när jag var 23 år. De kom mitt i natten och arresterade mig och höll mig i åtta dagar utan att jag fick träffa en advokat. Sedan släpptes jag, utan förklaring. Jag jobbar som frilansjournalist och gör jobb för flera stora mediahus. Det har gett mig många chanser att emigrera, men att stanna här är del av motståndet.

För egen del kommer jag aldrig att ge upp hoppet om att få ett slut på ockupationen, även om priset är högt. Jag var nära att mista livet när jag blev skjuten i ansiktet och fick nedsatt syn på ena ögat. Men att jag som journalist med min kamera i hand är en måltavla fick mig att förstå att det jag gör är viktigt. Att jag fortsätter att visa vad ockupationen handlar om.

Mohammad, Dar al-Kalima College

Dar al-Kalima

Svenska kyrkan stödjer Dar al-Kalima universitetet i Betlehem genom att bidra till att finansiera verksamheten. Dar al-Kalima, som funnits sedan 2006, har i dag cirka 300 elever fördelade på kurser och program inom bildkonst, konst och kulturarv. Arbetslösheten bland unga akademiker i Palestina är hög, närmare 50 %. Men nyexaminerade studenter som gått en utbildning inom exempelvis film på Dar al-Kalima får i hög utsträckning jobb efter sin examen, 70-75%. De fyller ett viktigt behov i mediasektorn.

Dar al-Kalimas program är utformade så att studenter ska få ett jobb och en sysselsättning efter sin examen. Tanken är att inte enbart ge studenterna kompetens inom vissa ämnesområde, utan lika mycket att ge dem verktyg och uppmuntran så att de kan bli entreprenörer och själva bidra till att skapa arbetstillfällen i framtidens Palestina.