Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Fastekampanjen 2017

Kon ger självförtroende

Innan familjen Kafumu gick med i projektet var deras ekonomiska situation en katastrof. Lucia Kafumu har fått nytt självförtroende.

Första gången familjen ansökte om en ko fick de avslag. Det var inte bara stiftelsen som tvivlade på att familjen skulle ha en ko. Också Lucia själv var osäker. Hon trodde inte att de skulle klara av att ta hand om ett så stort djur.

En man och en kvinna tillsammans med deras ko
Familjen Kafumu har tagit emot en ko från ko-kalvprojektet. Bild: Magnus Aronson/Ikon

– ”Är vi verkligen kapabla att ta hand om en ko?”, tänkte jag. Min man stod på sig, och vi ansökte igen. Den gången blev vi beviljade en ko. Eftersom det var jag som tvivlade mest tyckte alla att det var jag som skulle gå utbildningen. Att det var jag som hade mest att lära. Så jag satte mig på bussen till Arusha för att gå en två veckor lång utbildning, berättar Lucia Kafumu.

jobbar för att stärka kvinnorna

Kvinnor och deras döttrar drabbas hårdast av fattigdom. Därför riktar sig kyrkans projekt ofta specifikt till kvinnor.

– Vi jobbar mycket med att stärka kvinnorna. Det är en fördel om det är kvinnorna som går utbildningen. Det spelar en stor roll för både byns och familjens utveckling, säger projektkoordinator Patricia Mchone.

Med utbildning och inkomst kommer självförtroendet. När kvinnorna vet att de kan tjäna pengar, blir de också tryggare med att lämna hemmet, delta i möten, våga ta ordet på möten, säga sin åsikt.

Patrica Mchone

– Med utbildning och inkomst kommer självförtroendet. När kvinnorna vet att de kan tjäna pengar, blir de också tryggare med att lämna hemmet, delta i möten, våga ta ordet på möten, säga sin åsikt, fortsätter hon.

"vi visste aldrig om det skulle bli någon middag"

Lucia Kafumu försöker minnas hur livet var innan de fick kon.

– Vi var fattiga, vi levde i Stevens brors hus. Vi hade inget eget. Vi levde inte ett normalt liv. Vi tog ströjobb, och hade det väldigt svårt ekonomiskt. Innan vi gick med i projektet var min familjs ekonomiska situation en katastrof, säger Lucia, Hon fortsätter:

–Vi hade inga pengar, och inte alltid mat för dagen. Grannarna skrattade åt oss. Vi visste aldrig om det skulle bli någon middag. 

kon har förändrat familjens liv

Det senaste åren har familjens liv förändrats, och Lucia Kafumu är stolt när hon berättar om kons tre kalvar. Den första gick tillbaka till projektet. Den andra sålde de när den var ett år gammal. Den tredje, en tjur, ska de försöka föda upp så länge de kan, så att de så småningom kan sälja den dyrt.

– Vi har successivt byggt på huset i takt med att vi har fått mer pengar. Huset har mejslats fram. När vi sålde den första kalven började vi bygga grunden. För mjölkpengarna har vi kunnat bygga klart väggarna. När vi säljer ungtjuren kommer vi att göra klart det sista, säger Lucia Kafumu.

arbetar tillsammans

Längs husfasaden står plastburkar med plantor. Lucia Kafumu har för första gången ett eget hus, och hon gillar att göra det hemtrevligt.

En kvinna och en man skrattar.
I framtiden vill Steven och Lucia Kafumu bygga ett hus för uthyrning. Bild: Magnus Aronson/Ikon

Hon konstaterar att hon och maken gör allt arbete tillsammans.

– Vi är alltid med varandra. Vi mjölkar, mockar och skördar gräs för att mata korna. Varje dag försöker vi sälja tio liter mjölk till hotell, berättar Lucia Kafumu.

den yngre generationen är inte lika arbetsvillig

Steven Kafumu – känner du någon oro för framtiden?

– Jag är rädd för hur den yngre generationen ska klara sig. De är inte vana att jobba. De vill inte jobba så hårt som vi. Vi försöker få vår brorson att ansöka om en ko. Men han tror att det är för jobbigt. Han orkar inte ens försöka. Sånt blir jag orolig över.

framtiden ser ljus ut

Steven Kafumu sjasar bort några hundar. Kvinnor med vattenkrukor på huvudet genar över tomten. De har hämtat vatten i brunnen som ligger norr om familjen Kafumus tomt.  

Framtiden då?

– Framtidsplanen går ut på att bygga ytterligare ett hus som vi kan hyra ut. Det skulle göra vår ekonomi ännu bättre, säger Steven Kafumu.

På bilden ovan syns från vänster: Stevens syster Savera, Lucia och Steven och barnbarnen Gertrude och Ludovic. 

familjen Kafumu

Make – Steven Kafumu

Maka – Lucia Kafumu

Ludovic – barnbarn 

Gertrude – barnbarn

Savera – syster
Bor i distrikt Kahama i byn Lugella.