Fastekampanjen 2017

Mångsysslare klarar klimatet

Klimatförändringarna har gjort livet svårt för bönderna. Familjen Kimario har lagt om sitt jordbruk och har biogas och fiskfarm.

I varje by i norra Tanzania berättas samma historia. Vädret har blivit oförutsägbart. När det förväntas regn, kommer inget. Och när det väl börjar regna, kommer det för lite.

Jordens allra fattigaste får ta smällen av klimatförändringarna

Detta är ett faktum: Det är jordens allra fattigaste som får ta smällen av klimatförändringarna. De drabbas hårdast, men har gjort minst för att orsaka problemet.

Kvinna sopar golvet i sin ladugård
Maria Henry Kimario tillsammans med familjens kor. Bild: Magnus Aronson/Ikon

Familjen Kimario bor i byn Ibukuni i Rombodistriktet öster om Moshi. Här är man av tradition bortskämd med att ha vädrets makter på sin sida. Regionen är känd för sitt behagliga klimat. Temperaturerna har varit gynnsamma, och det har funnits gott om mat.

Men på senare år har förutsättningarna ändrats.

torkan påverkar produktionen

Det har blivit torrt. Det är så påtagligt att det syns med blotta ögat. Träden är torra, vissa träd är döda. Det växer inte som förr. Som jordbrukare gäller det att hitta alternativa sysselsättningar och inkomstkällor.

– Torkan har påverkat kaffeproduktionen, som har gått ner. Och det är svårt att få tag på ved nu när träden torkar. Att föda upp stora djur som kor har därmed blivit svårare, konstaterar Henry John Kimario.

familjen blev mångsysslare för att klara klimatförändringarna

Han bor med sin hustru, och fyra hemmaboende barn på en liten gård. Han släpper ut en av korna ur spiltan. Kossan tar små skutt och springer irrationellt åt olika håll. Fyraåriga barnbarnet Doreen blir rädd och hoppar upp i en vuxens famn.

Tidigare fokuserade familjen Kimario på att odla bönor, majs och bananer. Men det förändrade klimatet har fått familjen att anpassa sitt jordbruk.

Man gödslar en biogasanläggning
Henry och Maria John Kimario använder biogas istället för ved. Bild: Magnus Aronson

– Det blir för skört att bara vara beroende av att till exempel odla. Om skörden går snett påverkar det hela vår tillvaro. Nu gör vi många olika saker här på gården, säger Henry John Kimario.

biogasanläggningen minskar beroendet av ved och kol

Med hjälp från Svenska kyrkan och dess samarbetspartner evangelisk-lutherska kyrkan i Tanzania (ELCT), har familjen installerat en biogasanläggning.

– Biogasen har gjort att vi inte använder ved längre i matlagningen. Förutom när de kokar bönor, som tar så lång tid, säger hustrun Maria Henry Kimario.

– Den gör att vi inte är så beroende av ved och kol. Därmed minskar vi trycket på de skogsområden som finns kvar. Biogasanläggningen producerar dessutom miljövänligt gödsel som vi använder här på gårdens, säger Henry John Kimario.

säker tillgång till energi minskar fattigdom

Patricia Mchome, projektkoordinator vid ELCT, konstaterar att säker tillgång till energi är grundläggande för möjligheten att ta sig ur fattigdom.

– I dag är befolkningen på den tanzaniska landsbygden i allmänhet hänvisad till fotogenlampor och dieselgeneratorer. El behövs till exempel för att ge ljus till barnens läxläsning och till att ladda familjens mobiler, där allt mer av både information och ekonomiska transaktioner äger rum. I jordbruket ger elströmmen möjlighet till bevattning och att ha kylskåp.

har en egen fiskfarm

En vanlig dag stiger Henry John Kimario upp klockan fem. Han mjölkar korna, mockar i stallet och ger kossorna mat. Sen äter han frukost – gröt och te. Förmiddagspasset tillbringas på fältet, bland kaffeplantorna. Till lunch äter han stekta bananer och ugali, en slags tjock majsgröt som utgör en av basfödorna i det östafrikanska köket.

På eftermiddagen jobbar han i fältet igen. Till kvällsmat blir det ris och bönor, ofta med grillad fisk som har fiskats i fiskfarmen som finns på gården. Innan han går till sängs mjölkar han igen. Möjligtvis tittar han på nyheter på swahili. Sen släcker han lampan klockan nio.

Hemligheten bakom deras framgångar är att de inte är beroende av en enda grej.

Paul Kimario

Så ser hans liv ut. Det är inrutat och han jobbar hårt.

– Jag tycker om att arbeta i farmen. Det ger mig mycket tillbaka. Det finns bara en sak som gör mig orolig här i livet – och det är bristen på vatten.

idag är familjen mångsysslare

Familjen har anpassat sig efter klimatförändringarna, och anses vara en mönsterfamilj. Hit kommer grannar för att hämta inspiration.

Sonen Paul vittnar om att föräldrarna har jobbat hårt under uppväxten.

– De jobbar jämt. Hemligheten bakom deras framgångar är att de inte är beroende av en enda grej. De har många olika slags djur, de har mark, de har en bassäng med fiskar, de har byggt en biogasanläggning. De har goda möjligheter att klara sig om något går dåligt en säsong.

utveckling är viktigt

Henry John Kimario ler sitt breda leende. Alla vita tänder syns. Han blickar ut över sin lilla mark.

– Utveckling är viktigt. Vi vill hela tiden lära oss nytt.

Vad mer finns att göra?

– Vin kanske? Jag skulle vilja prova att tillverka ett sött bananvin. Det finns inga hinder, säger Henry John Kimario och ler ännu bredare.

familjen kimario

Make: Henry John Kimario, 63 år.

Maka: Maria Henry Kimario, 59 år.

Barnbarn: Doreen, 4 år.

Barn: Paul Kimario, 36 år, Josephine Kimario, 22 år, Irene Kimario, 21 år.

Bor i Rombo distriktet i byn Ibukuni.

vad är biogas

Biogas bildas när organiskt material som exempelvis växter, gödsel och källsorterat organiskt hushållsavfall bryts ner av bakterier i syrefri miljö.