Dokumentärfilm speglar livsöden i Kakuma

Filmen "Om du kommer härifrån" utspelar sig i ett av världens största flyktingläger, Kakuma i norra Kenya. Vi får följa tre personer i deras vardag och hur de trots svåra omständigheter hittar mod och kraft att gå vidare.

Se filmen här (74 minuter). Den finns även med engelsk text och speaker.

Filmskaparna Lollo Jarnebrink och Marika Griehsel.
Filmskaparna Lollo Jarnebrink och Marika Griehsel har arbetat med dokumentären under tre års tid på uppdrag av Svenska kyrkan. Genom regelbundna besök i lägret skildras på ett unikt sätt hur livet i lägret utvecklas över tid Bild: Simon Stanford /IKON

Just nu lever över 60 miljoner människor på flykt. Det är det högsta antalet sedan andra världskriget och de allra flesta bor i närområden till sina hemländer. Bakom varje siffra finns en unik historia och berättelse.

I dokumentären Om du kommer härifrån får vi följa tre livsöden i flyktinglägret Kakuma i norra Kenya: Klementine och hennes fem barn, Deeqa som tar hand om sin skottskadade och förlamade mamma, samt Jackson som tillsammans med sin morbror tar hand om sina yngre syskon efter att deras föräldrar gått bort i malaria.

Psykosocialt stöd

Som en underliggande röd tråd genom filmen lyfts behovet av psykosocialt stöd – ett av Svenska kyrkans fokusområden inom humanitärt arbete.

Psykosocialt stöd handlar om att möta människors normala reaktioner på onormala händelser och att ge stöd på vägen tillbaka till ett normalt liv.

Läs mer om spykosocialt stöd

Panelsamtal

Se panelsamtal om den globala flyktingsituationen och arbetet med psykosocialt stöd! Samtalet ägde rum efter visningen av filmen i Filmhuset, Stockholm 10 mars, 2016 (46 min)

Studiematerial till filmen

Till filmen finns även ett studiematerial som tagits fram tillsammans med Sensus och kan användas i t.ex. i studiecirklar, skolundervisning och församlingsgrupper.

Studiematerial (pdf, 7 sidor)
Affisch (pdf, A3)
Beställ DVD
Beställ folder

Arbetar du i församling?
Då hittar du mer information om hur du kan använda filmen i din församling på vårt intranät!

Blogginlägg om Kakuma