Kontakt

Svenska kyrkan Besöksadress: Sysslomansgatan 4, Uppsala Telefon: 018-16 96 00 E-post till Svenska kyrkan

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Internationella torget

Internationella Torget är ett nätverk av organisationer, myndigheter och förlag som på olika sätt arbetar med globala utvecklings- och mänskliga rättighetsfrågor och tillsammans ställer ut i H-hallen under Bokmässan i Göteborg. I år är Svenska kyrkan medarrangör till sex programpunkter på Internationella torget.

Torsdag 22 september

10.00 – 10.20 Stora scenen

Tillkännagivande av 2016 års Right Livelihoodpristagare!

Priset för mod och hopp – och inspiration till förändringsarbete.

Medverkande: Roland Utbult, riksdagsledamot och styrelsemedlem SÄRLA (Sällskapet för Right Livelihood i Riksdagen)
Moderator: Kajsa Övergaard, Senior Programme Director Right Livelihood Award Stiftelsen
Arrangör: Right Livelihood Award Stiftelsen

13.00 – 13.20 Stora scenen

Bistånd rivs för miljoner på Västbanken

Solpaneler, lekplatser och vattencisterner betalda av biståndsmedel rivs av Israel på Västbanken. Nu växer krav på återbetalning, men EU:s politiska process leder inte framåt, och frustrationen växer. Vilka lagar gäller på Västbanken, och Gaza, och vilken rätt har Israel att agera.

Medverkande: Erik Lysén, Svenska kyrkans internationella chef, Olle Katz, talesperson för Judar för Israelisk-Palestinsk Fred

16.40 – 17.00 Stora scenen

Se, jag gör allting nytt

Samtal kring sexualitet inom den judiska, kristna och muslimska traditionen utifrån tolkningar av de heliga texterna i olika tider och sammanhang. I antologin Behold, I make all things new har religiösa företrädare och akademiker för de tre religiösa traditionerna visat på hur tolkningar kring mänsklig värdighet och mänsklig sexualitet är avgörande också som del av deras tro.

Medverkande: Anders Weijryd, ärkebiskop emeritus
Moderator: Gunilla Hallonsten
Arrangör: Svenska kyrkan

Lördag 24 september

13.20 – 13.40 Stora scenen

Varför följeslagare i konfliktens Mellanöstern?

KG Hammar samtalar med KG Sundvall och Maria Kileby som varit omvärldens ögon på Västbanken och i Israel.

Medverkande: KG Sundvall, Maria Kileby
Moderator: KG Hammar
Arrangör: Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel

16.00 – 16.20 Stora scenen

Med hälsning från Arktis

Möt inuiten och Right Livelihood-pristagaren Sheila Watt-Cloutier som förändrat den globala klimatdebatten.

Medverkande: Sheila Watt-Cloutier
Moderator: Tinde Carlbrand, Svenska kyrkan
Arrangör: Right Livelihood Award stiftelsen och Svenska kyrkan
Scenprogrammet är på engelska

Söndag 25 september

15.30 Lilla Scenen

Ögonblicksbilder från Israel och Västbanken

Följeslagarprogrammets Karl Göran Sundvall visar bilder och berättar.
Arrangör: Svenska kyrkan, Seappi Följeslagarprogrammet