Foto: Jermunn Solem

Vad är en askgravlund?

Det finns olika sätt att begrava en avliden person. Ett av dem är askgravlunden. Läs mer här om vad det innebär.

När en person avlider skall den personen begravas. I Sverige har vi två sätt att handskas med kroppen. Antingen jordbegravs personen eller så kremeras han eller hon. 
Jordbegravning skall äga rum inom en månad efter dödsfallet och gravsättning av kremerat stoft inom ett år. 

I de fall då kremation ägt rum finns det fyra alternativ för gravsättning:

1 - Askan kan gravsättas i en grav på kyrkogården. Det kan vara en familjegrav eller en make/makas grav eller en helt ny grav - det väljer man helt själv. Då sätter man också upp en gravvård, en gravsten eller kors eller liknande. De anhöriga väljer om de vill vara med då askan gravsätts eller inte. 

2 - Askan kan gravsättas i någon av våra fyra minneslundar. Minneslunden är ett helt anonymt gravskick - anhöriga får inte vara med då askan gravsätts, man får inte märka ut graven med namn eller liknande. Ingen bok eller pärm skall finnas för allmänheten där man kan läsa vilken som ligger i minneslunden. 

3 - Man kan ansöka hos länsstyrelsen att få sprida askan på annan plats än en begravningsplats, t ex i havet. 

Och så erbjuder vi nu ett fjärde alternativ - askgravlund.

Askgravlunden kan sägas vara ett mellanting mellan en urngrav och minneslunden. När någon gravsätts i askgravlunden sätts en plakett/skylt upp med namn och  födelse- och dödsdatum. Alla som gravsätts där har likadana skyltar och skyltarna sätts upp på samma plats, och inte på exakt det ställe där personen gravsatts. 
Det är tillåtet av vara närvarande då askan gravsätts och de som önskar kan placera ljus och blommor på därför avsedd plats i askgravlunden. 

Askgravlund finns för närvarande på Indals kyrkogård och Sättna kyrkogård. Även på Holms och Lidens kyrkogårdar kommer så småningom askgravlundar att finnas. 

 

 

Våra kyrkogårdar

I alla av vår fyra församlingar finns kyrkogårdar. Kyrkogårdarna är en viloplats för våra döda och en plats för eftertanke och lugn för oss som lever kvar.

Gravskötselavtal

Den som själv har svårt att ta hand om sina anhörigas gravar kan via pastoratet teckna ett gravskötselavtal. Här kan du läsa vad som ingår i det, kostnader och skicka in intresseanmälan.