Foto: Pixabay

Psalmer till begravningen

Många gånger bär musik och psalmer den tröst vi med ord inte kan förmedla.Här finner du förslag på psalmer till begravning.

Att välja psalmer till en begravning kan ibland vara svårt. Har den som avlidit önskat något? Vilken musik tyckte hen om? Vilken känsla skall prägla begravningen?

Innan begravningen träffar ni prästen och samtalar om den som avlidit och om ordningen för begravningsgudstjänsten. Då väljer ni också psalmer.

Särskilt vid begravningar vill människor ofta använda sig av de gamla, traditionella psalmerna som burit genom generationer. Men det finns också nyskrivna psalmer som bär hopp och tröst.

De skall gå till den heliga staden, de skall samlas i himlen en gång. De skall häpna gå in genom porten till en okänd värld, till ett annat liv. De skall sjunga, sjunga, ja sjunga en ny jublande sång.

Ur psalmboken, psalm 172

I särklass vanligast av alla psalmer på begravning är nummer 249 "Blott en dag ett ögonblick i sänder". Med sin välkända melodi och sin innerliga text talar den till oss att leva dag för dag under Guds beskydd.

Ofta används kvällspsalmer på begravningar, då de talar om att få vila i trygghet. Särskilt nummer 190, "Bred dina vida vingar" och 189, "Bliv kvar hos mig" är omtyckta.

Psalmer om pilgrimsvandringen genom denna värld och om målet i himmelen är vanliga. Psalmen 297 "Härlig är jorden" och 251 "Var jag går i skogar berg och dalar" är för många självklara val. Psalm 172 "De skall gå till den heliga staden" är en nyare psalm på samma tema som blir vanligare och vanligare på begravning.

 

En del psalmer har årstidsanknytning. På hösten passar psalm 304 "Lär mig du skog att vissna glad" bra. Under sommaren kan psalm 202 "De blomster som i marken bo" med text av Harry Martinsson fungera bra. Avstå gärna från de mest klassiska sommarpsalmerna som "Den blomstertid nu kommer" då den efter begravningen kommer att påminna er vid varje skolvaslutningo m begravningen. Under vintern kan nummer 204 "Kornet har sin vila" vara en fin psalm.

Det är oftast de klassiska psalmerna som önskas vid begravning. Foto: Pixabay

I folkmusiktraditionen står psalmerna 324, "Med lust och glädje", 325 "I hoppet sig min frälsta själ förnöjer" och 798 "Som liljan på sin äng".

https://www.youtube.com/watch?v=-4fGDLLmRXs

Känd melodi har nummer 310, "O Gud du mig ej överger".

Psalmerna 311 "Jag skall gråtande kasta mig ner" och 256 "Var inte rädd" är moderna psalmer med en innerlig text som kan passa både som psalmer och solosånger.

Psalm 313 "Min frälsare lever" talar om mötet med Jesus i himmelen: "Ej så som man råkar en främling på gatan - nej, så som man ser på en vän, en vän man har drömt om i nätter och dagar och äntligen finner igen."

Begravning

När någon har dött är begravningen viktig. Vi behöver få samlas och ta farväl och dela våra minnen för att kunna gå vidare i livet.

Bisättning

Bisättning är ett ord som använts på olika sätt. Oftast betyder det när de anhöriga samlas för ett personligt farväl av den avlidne och ser honom eller henne klädd i sin kista.

Urnnedsättning

Efter att en kremering ägt rum, skall urnan gravsättas. Här kan du läsa mer om hur detta kan gå till.