Foto: Jermunn Solem

Vad är advent?

Nyhet Publicerad Ändrad

Redan i oktober börjar de första tomtarna krypa fram ur vrårna. Julmusiken börjar flöda i november. I vårt mörka norden finns en obändig längtan efter jul och ljus. I kyrkan kallar vi denna längtan "advent" - julens förberedelsetid. Här kan du fördjupa dig i vad advent är!

Adventstiden kommer mer och mer i skymundan. Vi tar gärna ut julen i förskott. Men adventstiden har en egen skönhet och ett eget innehåll. Vi får förbereda oss för julen, tillsammans med Jesus som rider in i Jerusalem, med den stränge botpredikanten Johannes och den gravida tonårsflickan Maria.

Under fyra veckor får vi tända adventsljusen, et efter ett och se hur ljuset växer tills stjärnan tänds i Betlehem och ljuset strålar klart.

Den första advent är kyrkans egen nyårsdag. Kyrkoåret, med jul och påsk och fasta börjar på den första adventssöndagen, med en festlig gudstjänst med ljuständning och mycket musik. Vi sjunger alla de kända adventspsalmerna och gläds åt Jesus Kristus som är den konung som kommer till oss, fattig och ridande på en åsna.

Den andra advent talas om att Guds rike är nära - i barnet som skall födas, i Kristus som kommer åter vid tidens slut och Kristus som kommer och bankar på dörren till ditt eget hjärta.

Den tredje advent talar Johannes döparen till oss från öknen och ber oss att "bana väg för Herren!"

Den fjärde advent - som i år infaller dagen före julafton är det Kristus egen mamma som står i centrum. Höggravid och med foglossning sjunger hon om den Gud som håller sina löften och ser till de som är små i världen.

Trots vad alla försöker tuta i oss är det inte jul än. Julen börjar på julafton. Adventstiden är en tid då vi får förbereda oss för julfirandet – inte bara med städning och knäckkok, utan med eftertanke och allvar. Under advent kan man till exempel få stödja dem som har det svårt i världen. Till exempel genom att stödja Svenska kyrkans internationella arbete.

Det är också viktigt att låta advent få bli en tid för eftertanke, bön och förväntan inför julens under. LÄS din Bibel, gärna profeten Jesajas bok eller Lukasevangeliet, BE om nåd att få reflektera över vad julens sanna innebörd är och att se dem omkring dig som behöver hjälp och kanske inte känner någon glädje över advent och jul, beställ gärna tid för BIKT eller ett personligt samtal med någon av församlingens präster.

Ordet advent kommer från latinets adventus Domini, som betyder ”Herrens ankomst”. Advent handlar om ”han som kommer” – Jesus som rider in i Jerusalem, Jesus som skall komma tillbaka vid världens slut för att döma alla människor med verklig rättvisa – och kanske viktigast av allt – Jesus som kommer till DIG varje dag!

Första advent i våra kyrkor

"Hosianna Davids son" och "Bereden väg för Herran" klingar under kyrkvalven och vi får åter igen samlas för att tända det första ljuset i den dunkla vinterdagen. Ljuset växer - han är på väg!

Julkul i Indal

Vill du förbereda julen med oss med pyssel och annat?