Sanering av Lidens gamla kyrka

Nyhet Publicerad Ändrad

Sent i höstas upptäcktes hussvamp i Lidens gamla kyrka, pastoratets lilla pärla från medeltiden med rika konstskatter. Nu är den stängd för sanering och skall rengöras med hjälp av länsmuseet från nock till grund från sporer. Kyrkan har tömts på föremål och bänkar och de föremål som inte kan flyttas skyddas av en "kassun", en sorts rum i rummet. Information om saneringen och renoveringen kommer regelbundet att läggas upp här på sidan!

Ett första steg

Den 10 februari besökte ett team från saneringsfirman OCAB, arkeologer från Murberget, pastoratet och en antikvarie från Länsstyrelsen kyrkan. Iklädda skyddsdräkter kunde man konstatera att det kommer att bli en arkeologisk undersökning av ytlagret i det frilagda jordgolvet.

Liten film om Lidens gamla kyrka

Se en liten film om upprinnelsen till renoveringsprojektet!

Nya fynd i gamla kyrkan!

Den 1 mars började de arkeologiska utgrävningarna i Lidens gamla kyrka.

Fler fynd från förr!

Utgrävningarna i Lidens gamla kyrka fortsätter.

Artikel om utgrävningarna

Ni som har "plus" på Sundsvalls tidning kan läsa en artikel om utgrävningarna här:

Om utgrävningarna i radio Västernorrland

Här kan du höra ett reportage om utgrävningarna som sändes 8 mars 2017

Återbegravning

Arbetet med Lidens gamla kyrka fortsätter. Snart är det nya golvet här för att läggas in, och idag återbegravdes de mänskliga kvarlevor som hittats under utgrävningen.

Golvläggning och konservering

På en bänk i solen utanför Lidens gamla kyrka sitter konservator Eva Körberg-Mårtensson. "Det är så kallt inne i kyrkan att jag måste gå ut och värma mig ibland..." Följ med och se hennes arbete med att konservera Lidens gamla kyrka!

En tidskapsel för framtiden

Under arbetet med gamla kyrkan har vi upptäckt flera vittnesbörd från de generationer som använt kyrkan innan oss. Små spår av gudstjänstfirare, arbetare och Lidenbor. Därför placeras nu också i kyrkan ett dokument från vår egen tid. En tät plastlåda med ett brev från oss i dag till kommande generationer.

Byggnadsställningarna uppe!

Nu är samtliga byggnadsställningar uppe i gamla kyrkan i Liden, så att konserveringen av väggarna och föremålen kan fortsätta i hela kyrkan.

...på höga höjder

Uppe under taket i Lidens gamla kyrka görs nya fynd och nya funderingar väcks!

Stora skillnader i Lidens gamla kyrka

Rengöring och konservering fortsätter i Lidens gamla kyrka. Nu börjar resultaten bli alltmer synliga.

Lidens gamla kyrka - sig lik, men ändå inte!

Arbetet fortgår i Lidens gamla kyrka, och nu börjar vi känna igen oss i kyrkan igen, men skillnaderna är ändå stora!

Lidens gamla kyrka återöppnad

Efter en lång process med sanering, utgrävning och konservering har vi äntligen kunnat ta Lidens gamla kyrka i bruk igen den 10 juni 2018

Lidens gamla kyrka

Lidens gamla kyrka är en populär dop- och vigselkyrka. Den medeltida kyrkan med sin fantastiska omgivning lockar besökare från när och fjärran.

Helgonen i Lidens gamla kyrka

I alla kristna kyrkor har de kvinnor och män som gått före oss och på olika sätt vittnat om sin kristna tro spelat stor roll. Här får du möta de helgon som finns avbildade i Lidens gamla kyrka. Kanske kan de locka dig att leva ett mer heligt liv?

MEDELTIDSPORTALEN

Här hittar du artiklar, nyheter och sidor på vår hemsida med anknytning till medeltiden!