Foto: Pixabay

Jul - vad är det?

Nyhet Publicerad Ändrad

Juklappshets, knäckkok, vidbränd skinka, "stilla natt" sen i oktober... Vad är julens budskap till oss?

"När tiden var inne sände Gud sin son, född av en kvinna och född att stå under lagen..." Så skriver Paulus i Galaterbrevet. På ett sätt sammanfattar han julens budskap i den enda meningen.

När tiden var inne

I tusentals år hade Israels folk hoppats, bett och längtat efter den de kallade Messias, "den smorde". En befriare som skulle förverkliga Guds vilja i världen. Profeterna hade talat om den som Gud skulle sända, men ofta i ganska dunkla ordalag. Profeten Jesaja skriver tillexempel:
"Det folk som vandrar i mörkret
ser ett stort ljus,
över dem som bor i mörkrets land
strålar ljuset fram.
Du låter jublet stiga,
du gör glädjen stor...
Ty ett barn har fötts,
en son är oss given."

Nu var tiden inne som profeterna talat om, Något skulle ske. Befriaren skulle komma - men skulle han komma som en kung? Som en krigare? Som en präst? Som någon med makt? Nej, Gud hade andra planer!

...sände Gud sin son, född av en kvinna...

Barn och stjärnor föds i mörkret utan skydd av våld och vapen. Mitt i mörkret bjuder livet oss att växa som en låga. Ljuset bär oss. Gud är nära i ett litet barn som ser oss. Bär vi barnet i vårt hjärta blir vi bot för världens plåga. Gud är hos oss för att hjälpa oss att våga. Ljuset bär oss. Gud är nära i ett litet barn som ser oss.

Ylva Eggehorn, Sv Ps 744

När han kom, kom han hit till världen som alla vi andra. Inte med blixt och dunder och makt. Nej, han skumpade i fostervatten i nio månader som du och jag, och när han föddes var det långt hemifrån i ett smutsigt uthus vid en vägkrog.

Nuförtiden hänger vi ibland upp oss på talet om hans mamma Maria som jungfru. På den tiden hängde man upp sig på tanken på att Gud överhuvudtaget skulle födas av en kvinna! Något så jordiskt och konkret och vardagligt kunde man inte tänka sig hade något med Gud att göra. 

Men det var den vägen Gud valde. Att göra sig själv så totalt utsatt och beroende av människor. Att göra sig själv så liten att han fick plats i sin mammas famn.

...och född att stå under lagen...

Gud möter oss i det nyfödda barnet. Och när Gud föds hit till världen gjorde han det för att dela samma livsvillkor som oss. "Gud är inte långt borta från någon enda av oss" säger Paulus i Apostlagärningarna. När Bibeln använder uttrycket "...under lagen" betyder det djupast att Gud så toatlt solidariserade sig med oss människor att Gud vet vad det innebär att möta all sorg och glädje som det innebär att leva på denna jord. Det som började i Betlhem fick sin fullbordan i det som hände när han dog på korset och uppstod i trädgårdsgraven.

...därför kan vi bli Guds barn...

Paulus fortsätter i sin text och skriver att för att Gud gjort detta - delat våra liv, ska vi få dela det Gud ger. Vi blir Guds barn.

Julens budskap är ett budskap om oändlig kärlek. Gud ser ditt liv, delar din verklighet och ger dig sin kärlek. Vi får fira jul, ensamma eller med andra, gammal som ung, i förvissningen att Gud ser oss och älskar oss.

 

Vad är advent?

Redan i oktober börjar de första tomtarna krypa fram ur vrårna. Julmusiken börjar flöda i november. I vårt mörka norden finns en obändig längtan efter jul och ljus. I kyrkan kallar vi denna längtan "advent" - julens förberedelsetid. Här kan du fördjupa dig i vad advent är!

Advent i våra kyrkor

"Advent är mörker och kyla..." står det i psalmboken. Och det är sant. I adventstiden behöver vi ljuset. I våra kyrkor förbereder vi oss för julen och väntar på det stora som skall ske i Betlehem. Läs mer här om allt som händer under adventstiden!

Julen i våra kyrkor

Julen är en stor högtid, full med glädje, ljus och gemenskap. Men julen kan också vara en tid av eftertanke, reflektion och stillhet. I julens gudstjänster i våra kyrkor hittar du både julglädjen och stillheten.