Foto: Pixabay

4 december

Flickan i tornet

Textläsning:
”Då blir det med himmelriket som när tio unga flickor gick ut med sina facklor för att möta brudgummen...”
Matt 25:1 Läs gärna hela berättelsen!

Kan du sagan om Rapunzel? Flickan som bodde i ett torn, och lät en prins klättra upp på hennes hår?

Rapunzel har inte funnits, men det har funnits en flicka som hade ett liv som påminner om hennes. Idag 4 december är det Sta Barbaras dag. Vi vet inte så mycket om henne heller. Enligt Legenda aurea blev hon inlåst i ett torn av sin far så att inga män skulle kunna se henne, men trots detta kom prinsar och ville gifta sig med henne.
Hon bestämde sig för att bli kristen eremit i ett badhus som hennes far Dioscorus höll på att uppföra, i vilket hon beordrade arbetare att sätta in ett tredje fönster för att hedra Treenigheten. Hon tecknade ett kors i marmorväggen.

När hennes far fick reda på att hon blivit kristen blev han vred. Fadern var nära att döda henne, men Barbara blev till slut överlämnad till en domstol där hon dömdes till döden för sin kristna tro. Fadern verkställde straffet själv genom att hugga huvudet av henne, traditionellt uppfattat som år 290. 
Barbara skall ha blivit begraven av Valentinus, och vid hennes grav började mirakler ske, förtäljer legenden. Korset i marmorväggen och badhuset uppgavs ännu vara bevarat när berättelsen om hennes liv skrevs.

Med moderna ord skulle man kunna säga att Barbara utsattes för hedersvåld. Än idag lever unga kvinnor liv som liknar Barbaras. Deras fäder, bröder, manliga släktingar kontrollerar deras liv och en del blir t o m dödade.

Också i vår egen kultur och tid blir kvinnor och flickor som vill bestämma över sina egna liv ofta betraktade med skepsis och ibland hat.

Utmaning:
Hur kan jag denna adventstid göra något för kvinnor och flickor i världen?

Bön:
Gud, vi tackar dig för alla modiga kvinnor och flickor
som levt och dött för sin övertygelse.
Hjälp oss att skapa en värld 
där alla får vara dem de innerst inne är.
Amen.