Foto: Magnus Aronson /Ikon

Medlem i Svenska kyrkan

Att vara medlem i Svenska kyrkan är att vilja vara med och bygga kyrka - lokalt, nationellt och internationellt. Genom ditt medlemsskap stöder du ett stort och viktigt arbete.

Svenska kyrkan genom hela livet
Svenska kyrkan är en mötesplats för människor i livets olika faser och situationer.

En kyrka som, utifrån sin kristna tro, förmedlar hopp och ger stöd till den som drabbas av sorg och smärta.
En kyrka som hjälper till att uttrycka den glädje man känner över att ha fått barn eller funnit en partner.
En kyrka som samarbetar med andra goda krafter och bygger ett så bra och tryggt samhälle som möjligt.


VAD BLIR JAG EN DEL AV?
Svenska kyrkan är ett kristet samfund med tvåtusen år gamla traditioner. En kyrka förankrad i samhället och samtidigt i ständig utveckling. Som medlem blir du del av en församling och ett nätverk som sträcker sig över Sverige och världen. Tillsammans strävar vi efter en bättre värld för oss och kommande generationer. Grunden är Jesus budskap om räddning, gemenskap med Gud och kärlek till medmänniskan.

VAD FÅR JAG GÖRA OCH TA DEL AV?
Svenska kyrkan är en del av Kristi världsvida kyrka. Vi erbjuder dop, konfirmationer, bröllop och begravningar, och firar gudstjänster, mässor och andakter. Vi står också för Sveriges största musikscen med tusentals körer och konserter.

Kyrkan ordnar aktiviteter som öppna förskolor, ungdomsgrupper, pensionärsträffar, språkkaféer. Kyrkan stöttar också de som är mest utsatta i samhället. Det finns både diakoner, präster och samtalsterapeuter som kan hjälpa och ge råd.

I andra länder pågår ett omfattande arbete med att ge stöd åt människor som drabbats av katastrofer, svält och konflikter. Vi tar också hand om de cirka 3 400 kyrkorna som finns i Sverige och som berättar om vår gemensamma historia.

MEDLEM GENOM DOPET
Du blir medlem i kyrkan genom ditt dop. Är du redan döpt i ett annat kristet samfund kan du bli medlem i Svenska kyrkan efter ett samtal med ansvarig präst i din församling. Tidigare blev den som föddes i Sverige automatiskt medlem i Svenska kyrkan, men så är det alltså inte längre.

SÅ BLIR DU MEDLEM 
Du blir medlem genom att ansöka om inträde i Svenska kyrkan, skicka ansökan till den församling du tillhör, eller se länken nedan!

 

Är du osäker på om du redan är medlem eller har andra frågor om medlemskapet kan du kontakta oss via pastorsexpeditionen! 

Ditt medlemskap i Svenska kyrkan är bara en knapptryckning bort! Fyll i formuläret nedan och tryck på knappen, så får du enkelt en blankett hem att skriva under! Vid eventuella frågor, kontakta pastorsexpeditionen, tel. 060 - 910 09

Begravningsavgift och kyrkoavgift - vad är vad?

Vad är skillnaden mellan kyrkoavgift och begravningsavgift? Vem betalar vad, och vad täcker avgifterna?

Varning för bluffarna om att gå ur kyrkan!

På senare tid har en del företag dykt upp som säger sig "hjälpa" människor att gå ur Svenska kyrkan. Låt dig inte luras, utan läs här mer om deras oseriösa metoder och halvsanningar!

Vår verksamhet

I våra församlingar finns förutom gudstjänsterna och de kyrkliga handlingarna mycket annan verksamhet. Varje dag händer något! Välkommen att upptäcka vad vi gör tillsammans - och hittar du något som intresserar dig är du alltid välkommen!