Dop

Tre handfullar med vatten. Oavsett om det är en förundrad bebis, en fnittrig konfirmand eller en äldre man, säger Gud - Jag älskar dig - vi hör ihop.

 

Dopet handlar om kärlek. Om Gud som älskar oss, om föräldrar som älskar sina barn och vill dem allt gott, om att vilja bli döpt själv för att besvara Guds kärlek.

I dopet förenas människor med Jesus Kristus för att med honom och hans folk dela korsets och uppståndelsens liv.

Ur Den svenska kyrkohandboken

Hur beställer jag dop?
Om du vill döpas eller låta döpa ditt barn i någon av våra kyrkor, ring till pastorsexpeditionen och beställ tid och plats. Längre ner på sidan finns också möjlighet att anmäla intresse för dop on-line.

I alla våra fyra församlingar finns lokal att låna kostnadsfritt för samling efter dopet. Församlingarna har också dopklänningar att låna ut om ni behöver det.

Dopordningen i Svenska kyrkan

Psalm
Inledningsorden till dopet.
Tackbön
Evangeliet om Jesus och barnen (Utelämnas om den som skall döpas är vuxen)
Befrielsebönen
Bibelläsning
Psalm
Dopbönen Vatten hälls i dopfunten.
*Trosbekännelsen (Credo)
*Dophandlingen
Välkomnande och överlämnande av dopljus
Förbön
Herrens bön
Välsignelsen
Psalm

Här kan du enkelt anmäla intresse om dop! Tänk på att dopet inte är bokat förrän vi hört av oss till dig från pastorsexpeditionen!

Att låna dopklänning

Dopklänningen är ingen vanlig klänning. Det är en symbol för att växa i sin tro. Har du ingen egen dopklänning i släkten kan du låna en av oss!

Att tänka på vid dopet - tips från läktaren!

Att ordna ett dop för sitt barn är en fantastisk uppgift! Men det är mycket att tänka på. Här kommer några tips och idéer!

Fadder - ett heligt hedersuppdrag

Många som döps får faddrar - eller som det ibland kallas: Gudföräldrar. Här kan du läsa mer om fadderuppdragets betydelse och historia.

"Tryggare kan ingen vara..." Dopets psalmer

Är man kyrko-ovan kan det kännas svårt att hitta bra psalmer till sitt barns dop. Här finns förslagen!

Att döpas som vuxen

Svenska kyrkan är den kyrka som döper flest vuxna varje år i Sverige. Dopet är den naturliga vägen in i kyrkan och församlingen.

Om dopets innebörd

Det är ingen slump att vatten används vid dopet. Vattnet talar om liv och död. Ingen av oss kan leva utan vatten - ingen av oss kan leva i vatten. Dopets vatten talar om Kristi död och uppståndelse och hur vi förenas med honom.

En docka i dopklänning sitter lutad mot dopfunten.

En dopsaga

Det här är en dopsaga. Den handlar om just ert/ditt barn. Den är tänkt som en hjälp att tala om dopet med barn. Varje barn och varje familj är unika. Därför är det viktigt att du som läser sagan anpassar den så att just det barn som lyssnar känner igen sig och gläds åt att vara unik. Känn dig fri att ändra som du vill! Barn gillar upprepning, så läs gärna sagan flera gånger. När barnet blir äldre kan hon/han själv få fylla i där det passar.

Dop, konfirmation, vigsel och begravning

Genom alla dagar, både de ljusaste och de mörkaste, följer Guds omsorg oss. I kyrkan kan livets stora och viktiga dagar välsignas.

Att låna eller hyra våra lokaler

Behöver du någonstans att hålla till? Det kan vara ett möte för din förening, en informationsträff om något, ett fika efter ett dop eller en begravning... Behöver du en lokal för en utbildningsdag för ditt arbetslag och vill komma bort lite? Ibland vill man eller kan man inte hålla till hemma. Det kan vara skönt att ha gott om utrymme! I alla våra fyra församlingar finns samlingslokaler. De kan hyras av dig som privatperson eller av föreningar.

Barn och unga

Barn och unga är inte kyrkans framtid. De är kyrkan här och nu! Välkomna till vår verksamhet för barn och unga i Indalens pastorat!