Foto: Jermunn Solem

Att låna dopklänning

Dopklänningen är ingen vanlig klänning. Det är en symbol för att växa i sin tro. Har du ingen egen dopklänning i släkten kan du låna en av oss!

Minns du när du var yngre och dina föräldrar sa: "Den här vinteroverallen är egentligen för stor för dig, men du får ta den ändå, för du växer i den"?

Dopklänningen bär på samma tänkande - när vi döps som bebisar kan vi inte själva säga "Ja" till dopets gåvor, vi får ta emot dem som ett bevis på Guds kärlek, men vi kan "växa i" vårt dop. Det är därför dopklänningen nästan alltid är på tok för lång för barnet!

Dopklänningen är också nästan alltid vit. Den vita färgen talar om renhet, glädje och fest. Det är samma vita dräkt som konfirmandkåpan, prästens vita kläder, brudklänningen och faktiskt också svepningen i kistan! Guds nåd, kärlek och glädje följer oss hela vårt liv - ända in i himlen!

Om man ska ha dop men inte äger någon egen dopklänning i släkten går det bra att låna en av din församling. Du kan boka dopklänning samtidigt som du bokar dopet, eller tala om för prästen på dopsamtalet att du önskar låna en.

Sättna församlings dopklänning. Foto: Jermunn Solem
Indals församlings dopklänning Foto: Jermunn Solem
Indals församlings dopklänning - detalj Foto: Jermunn Solem
Broderad dopklänning från Lidens församling. Foto: Peter Jeppson
Enklare dopklänning från Liden. Foto: Peter Jeppson

Dop

Tre handfullar med vatten. Oavsett om det är en förundrad bebis, en fnittrig konfirmand eller en äldre man, säger Gud - Jag älskar dig - vi hör ihop.

Barn och unga

Barn och unga är inte kyrkans framtid. De är kyrkan här och nu! Välkomna till vår verksamhet för barn och unga i Indalens pastorat!

Guld och ädla stenar...

I våra församlingar finns brudkronor. Brudkronan är en oerhört gammal tradition. Alla som tillhör kyrkan här i pastoratet kan kostnadsfritt låna krona till sitt bröllop.