Att låna dopklänning

Dopklänningen är ingen vanlig klänning. Det är en symbol för att växa i sin tro. Har du ingen egen dopklänning i släkten kan du låna en av oss!

Minns du när du var yngre och dina föräldrar sa: "Den här vinteroverallen är egentligen för stor för dig, men du får ta den ändå, för du växer i den"?

Dopklänningen bär på samma tänkande - när vi döps som bebisar kan vi inte själva säga "Ja" till dopets gåvor, vi får ta emot dem som ett bevis på Guds kärlek, men vi kan "växa i" vårt dop. Det är därför dopklänningen nästan alltid är på tok för lång för barnet!

Dopklänningen är också nästan alltid vit. Den vita färgen talar om renhet, glädje och fest. Det är samma vita dräkt som konfirmandkåpan, prästens vita kläder, brudklänningen och faktiskt också svepningen i kistan! Guds nåd, kärlek och glädje följer oss hela vårt liv - ända in i himlen!

Om man ska ha dop men inte äger någon egen dopklänning i släkten går det bra att låna en av din församling. Du kan boka dopklänning samtidigt som du bokar dopet, eller tala om för prästen på dopsamtalet att du önskar låna en.

Sättna församlings dopklänning. Bild: Jermunn Solem
Indals församlings dopklänning Bild: Jermunn Solem