Kontakt

Svenska kyrkan Besöksadress: Sysslomansgatan 4, Uppsala Telefon: 018-16 95 00 E-post till Svenska kyrkan

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Ida Sjöberg, volontär i Svenska kyrkan i Fuengirola

– Det som är mest värdefullt i jobbet är att känna att jag är behövd och uppskattad, säger Ida Sjöberg, 19 år, som jobbar som volontär för Svenska kyrkan i Fuengirola på Solkusten i Spanien.

Föräldrarna tipsade henne om en annons om volontärjobb som låg på nätet. Hennes bakgrund som konfirmandledare i Dammsvedjan, Svenska kyrkan i Borås, var perfekt.

– Jobbet är väldigt varierande och det blir aldrig långtråkigt. Det roligaste är att träffa så mycket nytt folk. Man hittar vänner genom kyrkans event och aktiviteter, säger Ida Sjöberg.

Ansvarar för söndagskola och barnkör

Ida och hennes jämnåriga volontärkompis Lydia Eklund är ansvariga för barn- och ungdomsarbetet i Fuengirola. Söndagsskola, barnkör, barngruppen Benjamin och aktiviteter för barn på Lilla caféet och i Marbella är en del av det.

Varannan fredagskväll möter de svenska ungdomar från svenska skolan. Man äter ihop, hjälps åt med att laga mat, ser på film, svensk tv eller bara hänger.

Jobbet är väldigt varierande och det blir aldrig långtråkigt.

Ida Sjöberg, volontär

Samarbete med norska kyrkan

Volontärerna håller också i onsdagscaféet där svenska och norska ungdomar från 18 år och uppåt träffas och umgås, med möjlighet att gå på sinnesrogudstjänst. Det är ett samarbete med den norska kyrkan.

Kyrkan skapar gemenskap

– Det kan annars vara svårt för unga svenskar att träffa jämnåriga här, men i kyrkan får de en chans att lära känna varandra och hitta på saker tillsammans. Jag tror att många kan vara ensamma och kommer hit för att träffa folk.

Det är roligt att se barn växa, från att ha varit blyga i början till att de springer helt vilt i kyrkans lokaler, menar hon. Kyrkan blir de små barnens fasta punkt under veckan.

– Det som är mest värdefullt i jobbet är att känna att jag är behövd, uppskattad. Barn som kastar sig i mina armar för att de är glada att se mig! Att jag kan avlasta föräldrar när jag tar hand om barnen. När pensionären tackar för en liten pratstund på fem minuter, berättar Ida Sjöberg.

Jobbet utmanar

Hon tycker det är en utmaning att göra saker som hon inte har gjort tidigare, som att planera och hålla i en andakt eller ta hand om en grupp med barn. Arbetet innehåller mycket praktiskt: hjälpa till med fika, städa, förbereda gudstjänst med mera.

Solkusten, där Fuengirola ligger, lever upp till sitt namn. Nu i slutet på november är det 18 grader varmt.

– Här är jättefint med alla bergen inpå, havet … Fuengirola är en vacker mysig stad, full av små gator med apelsinträd längs med husen. Både på jobbet och fritiden får jag se många nya fina platser i Spanien. Och vädret kan man inte klaga på!

Roland Asplund

Ansökningsinformation Volontär i utlandskyrkan

Ålder: Över 20 år

Krav: Minst två referenser

Meriterande: Någon form av kyrkligt engagemang

Kostnad: Ingen kostnad. Som volontär får man boende och fickpengar av församlingen.

Du hittar volontäruppdrag bland våra lediga tjänster. (Välj Svenska kyrkan i utlandet i rutan). Du kan också kontakta utlandsförsamlingen direkt för att få svar på vad som gäller på platsen du är intresserad av.