Foto: Lotta Thurfjell

Tankar för söndagen före pingst

”Denna vecka får Gud ett extra namn."

Söndagen före pingst
Tema: Hjälparen kommer

När man är barn får man ibland ett extra namn. Någon gång kan det vara retsamt, t.ex. av klasskamraterna i skolan. Andra gånger är det extra namnet bara kärleksfullt, t.ex. av mormor. Ett smeknamn, eller ett öknamn.

Denna vecka får Gud ett extra namn. Gud kallas för Hjälparen. Det är väl kärleksfullt! Jesus talar om den heliga ande som sanningens ande i avskedstalet till lärjungarna. Sanningen behöver vi för att finna vägen. Jesus säger att lärjungarna ska bli vägledda av sanningens ande.

Ibland är vi verkligen rådvilla. Vad är rätt? Vilken väg ska jag välja? Det är svårt ibland, mycket svårt. Frihetens pris, kanske. Det finns så många vägskäl.

Pingstens budskap till oss alla är att den heliga Anden fyller våra hjärtan med kärlek, mod och sanning. När vi öppnar våra hjärtan kan Gud förvandla oss. Gud är inte i bara i himmelen, utan i varje hjärta som litar på Gud.

En bön: Fyll oss med din heliga Ande. Gör oss varma i hjärtat. Var med varje barn som inte trivs i skolan. Gör både barn och vuxna vänliga och omtänksamma. Gud, låt din kärlek förvandla oss. Amen!

Tomas Jönsson, präst