Utställning med Mats Hermansson i Flemingsbergs kyrka

Händer och förgyllt – presenningsikoner av Mats Hermansson. Konstutställningen öppnar den 13 september och pågår till den 9 oktober 2020.

Konstnären och tidigare domprosten Mats Hermansson ställer ut presenningsikoner i Flemingsbergs kyrka. I bilderna, som är målade på slitna presenningar, möter skönheten och guldet det slitna och härjade. Utställningen öppnar i samband med gudstjänsten den 13 september.

Ikoninspirerade bilder med slagmetall, slitna presenningar, form, känsla och färger från ikonernas värld. Mats Hermansson målar inte ikoner, han inspireras av det klassiska ikonmåleriets lagbundenhet men bearbetar det genom att bryta upp, utelämna och möblera om.

”Jag är på tok för otrogen och experimentell i mitt målande för att platsa i ikonmålarnas skara. Däremot är jag sedan ungdom fascinerad av ikonmåleriet. Den östliga kyrkans rika bildspråk är inspirerande att ta spjärn emot”, konstaterar Mats själv om sitt måleri. ”Jag lånar lite här och där, vrider till det, lyfter fram detaljer och strävar mot det enkla.”

Ett återkommande tema är händerna

Händer som välsignar, vinkar, hälsar och uttrycker omtanke. Ett annat tema är guldet, som för tankarna till skönheten och det heliga. Här finns också bilder som överraskar. Bland klassiska ikonmotiv dyker plötsligt klimataktivisten Greta Thunberg upp.

Bilderna är också en demonstration i återbruk. De är målade på gamla presenningar som är lagade och lappade men ändå – eller kanske just därför – så vackra. ”Jag vill visa att det som tidigare ansetts förbrukat är vackert och användbart – och så verka för skapelsens överlevnad”, förklarar Mats Hermansson.

Har målat presenningsikoner i 25 år

Mats Hermansson är präst och har bland annat arbetat i Örebro, Uppsala och som domprost i Visby. Han har målat presenningsikoner i 25 år och i dag är målandet hans heltidssysselsättning. Hans bilder finns representerade i över 100 kyrkor runt om i landet, på stiftsgårdar och även utomlands. Han har under dessa 25 år haft många utställningar såväl i Sverige som i Tyskland, Palestina, USA och Storbritannien.

 

visning med konstnären själv

Fredag 9 oktober kl 13.00.

se filmen från öppnandet av utställningen

Klicka på videon ovan för att se och höra Mats Hermansson berätta om sin konst.