Höörs församling

Höörs församling Besöksadress: Skolgatan 8, 24330 Höör Postadress: Box 104, 24322 Höör Telefon: +46(413)22095 E-post till Höörs församling Webbplats

Valet i Höörs församling

Den 17 september är det kyrkoval. Var med och forma framtidens kyrka. Det dags att välja personer som får vara med och påverka hur vår kyrka ska se ut.

Svenska kyrkan är en demokratiskt uppbyggd kyrka. Detta är något att värna om. Att Svenska kyrkan har en demokratisk struktur betyder inte att vi kan bestämma allt inom kyrkan genom demokratiska beslut.

Vissa saker är givna, till exempel att kyrkan är en kristen kyrka som utgår ifrån budskapet om Jesus Kristus.

Däremot finns det många saker inom kyrkan som vi kan fatta demokratiska beslut om, till exempel vilka verksamheter utöver gudstjänsterna vi ska ha, hur många församlingshem vi ska ha och andra frågor om vår gemensamma framtid.

Alla som är medlemmar i Svenska kyrkan är viktiga för att kyrkan ska kunna finnas och kunna ha ett rikt församlingsliv.

Vad väljer jag till?

I kyrkovalet väljer du de personer som ska få förtroendet att styra kyrkan de kommande fyra åren. Direkta val sker till kyrkofullmäktige i församlingen, till stiftsfullmäktige i stiftet och till kyrkomötet.

Är jag röstberättigad?

För att kunna rösta i Kyrkovalet ska du vara medlem i Svenska kyrkan och fylla 16 år senast på valdagen. Men, du måste också finnas upptagen i röstlängden. Röstlängden baseras på uppgifter som hämtas ur Kyrkobokföringen 30 dagar innan valdagen.

För Kyrkovalet 2017 innebär det att dessa uppgifter tas ut ur Kyrkobokföringen den 18 augusti 2017, så senast den dagen ska uppgifter om medlemskap finnas i Kyrkobokföringen.

När kommer röstkorten?

De röstberättigade får sitt röstkort omkring den 30 augusti 2017. På röstkortet finns uppgifter om vilken vallokal du ska rösta i och vilka val du har rätt att rösta till. På röstkortet finns också information om vilken röstningslokal du kan förtidsrösta i, som ligger inom ditt valområde.

Hur gör jag för att rösta?

På valdagen söndagen den 17 september kan du rösta i vallokalen i Höörs församlingshem kl. 12-20.
På valdagen söndagen den 17 september kan du även lämna din röst (förtidsrösta) i prästgården i Norra Rörum kl. 13-15 samt i Tjörnarps församlingshem kl. 16-18. Information om öppettider och lokaler finns också på röstkortet.

Du kan förtidsrösta i samtliga röstningslokaler i hela landet, 4–17 september 2017.

I Höörs församlingshem kan du förtidsrösta den 4-9 september och 11-16 september:
måndag 4 september kl. 12-14
tisdag 5 september kl. 12-14
onsdag 6 september kl. 12-14
torsdag 7 september kl. 12-14 + kl. 17-20
fredag 8 september kl. 12-14
lördag 9 september kl. 12-14

måndag 11 september kl. 12-14
tisdag 12 september kl. 12-14
onsdag 13 september kl. 12-14
torsdag 14 september kl. 12-14 + kl. 17-20
fredag 15 september kl. 12-14
lördag 16 september kl. 12-14

Det är också möjligt att förtidsrösta genom brevröstning. För den som blir förhindrad att besöka vallokalen är budröstning möjlig. På församlingsexpeditionen i Höör finns material för brevröstning och för budröstning.

Är det möjligt att personrösta?

Ja, på valsedeln kan du markera upp till tre personer som du helst vill se valda.