Other languages with Google Translate

På orgelspaning med Iver

Vår organist Iver Livendahl har varit på orgelresa i Norges huvudstad Oslo och här delar han med sig av sina erfarenheter!

IDEL ÄDLA ORGLAR

Svenska kyrkan i Oslo kan nu stoltsera med två förnämliga orglar med helt olika stilideal. En Setterquist från 1925 där  den romantiska epokens musik på ett trovärdigt sätt kan återskapas. Det nya instrumentet som är byggt i Slovenien av Tomaž Močnik har sydtyska barockförebilder. Den är alltså lite mjukare i klangen än de vanligare nordtyska.  Att det norska orgellandskapet berikats med just en orgel av detta slag är  frukten av en rekognoseringsrunda vilken  organisten Sven Åke Svensson gjorde 2014. Provspelningen av orgeln i Höör blev där avgörande. Projektet fick snabbt godkänt och generösa förutsättningar. Sven Åke hade fria händer. Höörs kyrkas nya orgel från 2010 var den andra i sitt slag i Sverige. I Norge är det  företaget Orglarstvo Močniks första. En norsk organist som lyssnade på orgeln utbrast: ”Har dere funnit olje i Sverige!”

Under ett besök i Margaretakyrkan i Oslo dokumenterade organisten Iver Livendahl instrumenten i ljud och bild. I en inspelad intervju berättar Sven Åke Svensson om tillblivelsen av nya orgeln, se reportaget här nedan.