Förklädd Gud

”Ej för de starka i världen, men de svaga….”

Så börjar Hjalmar Gullbergs kanske mest berömda dikt, Förklädd Gud. Dessa rader fanns dock inte med från början när dikten publicerades det skickelsedigra året 1933.

Sju år senare när historien hade löpt på och människorna i Europa befann sig mitt i den mardröm som bar namnet ”Andra Världskriget”, hände det sig dock att Hjalmar Gullberg hade en arbetskamrat på Radiotjänst vid namn Lars-Erik Larsson. Denne fick frågan om han kunde tänka sig att tonsätta Förklädd Gud; och så skedde. Därefter skrev Gullberg till de inledande fraserna som för att besvärja ondskan med sin saga.

Berättelsen om den grekiske guden som döms att arbeta som dräng på jorden innehåller ett språk som är lika enkelt som effektivt och som har en alldeles egen doft. Musiken som ackompanjerar är ett under av hantverkskunnande. Hade den skrivits 40 år senare hade den benämnts eklektisk eller postmodern. De samtida yngre tonsättarna betraktade den med stor tvekan för att uttrycka sig försiktigt. Modernismen var på ingång. Själv tycker jag det dröjer en doft av Mahler över det hela.

Nå, paret Gullberg och Larsson lyckades lämna efter sig ett av den svenska musikhistoriens mest älskade verk. Det är verkligen inte svårt att förstå. Den lätthet och skörhet med vilken de målar upp sin historia gör det hart när omöjligt att inte ta den till sig. Kanske är det också en elegi över ett tillstånd som aldrig skulle återkomma. Upphovsmännens förankring i sina konstarters kanoniska historia skulle efterkrigstidens kulturpolitik utan förbarmande utplåna hos efterföljarna.

Men vi kan fortfarande glädja oss åt ett juvelsmycke i kör- och orkestertappning. Det blir sällan vackrare än så här.

Den 22 april kl. 19.00 bjuder vi in er att komma och lyssna när Höörs församlings körer tillsammans med en orkester med Kanerva Juutilainen som konsertmästare framför verket i Höörs kyrka. Allt under ledning av Lars Vahlén. Fritt inträde.