Ungdomarnas resa till Tanzania

Nu är vi tillbaka från Tanzania!

Jag och fyra av församlingens ungdomar, Moa, Sandra, Viktor och Filip har under sportlovet varit på besök i Konde stift i Tanzania. Vi är med i ett stiftsprojekt med Älvsby folkhögskola där tre församlingar från Luleå stift besökt Konde stift i Tanzania och två församlingar har varit i Norwich stift i England.

Vi åkte fredag 3 mars från Umeå flygplats spända och förväntansfulla. Efter en lång resa med flera flygplansbyten var vi på lördag eftermiddag framme i Mbeya. Vi möttes där av en grupp ungdomar och ledare från Konde stift som sedan följde oss under hela resan.

Vilken upplevelse, en känsla av overklighet, vilken skillnad från Sverige. Ett myller av människor, andra lukter, värme och fantastiska vyer. Välkomnandet var fantastiskt och fullt av äkta glädje. Under veckan har vi besökt gudstjänster men framförallt olika ungdomsgrupper i olika församlingar. Vi har samtalat och diskuterat skillnader och likheter mellan att vara ung i Tanzania och Sverige.
Något som fastnat är den sång och rörelseglädje många har. Vi har ryckts med i danser och sjungit med i fantastiska sånger på Swahili. Flera av ungdomarna kan nu presentera sig på Swahili. Något flera svenska ungdomar upplevde skönt var att inte ha tillgång till internet, så mycket lättare att vara närvarande och möta varandra.

Som en del av utbytet kommer våra nya Tanzanianska vänner och en grupp från Norwich att möta upp oss i Munkviken i Augusti. Det blir spännande att visa lite av Sverige för dem.

Peter Gunnarsson
Församlingspedagog i Holmsunds församling.