Högalids församling

Prata med oss

Kontakt

Högalids församling Besöksadress: Högalids Kyrkväg 11, 11730 STOCKHOLM Postadress: BOX 9048, 10271 STOCKHOLM Telefon: +46(8)6168800 E-post till Högalids församling

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Ökenmässan 20 år

I mars är det 20 år sedan den första ökenmässan firades i S:t Ansgarskapellet, där den sedan dess haft sin hemvist. Det uppmärksammas i samband med mässan 8/3, start kl 17.30

Vad är egentligen ökenmässan?

Fader Gunnar Lind, som efter alla år som präst i Högalid är en känd profil i församlingen, berättar:

– Ökenmässan är en nattvardsgudstjänst med ursprung i den gamla klostergudstjänsten i som man samlades kring i öknen. Rötterna finns både i de gamla judiska och faraonska traditionerna. Ökenmässan kan beskrivas som en lång sång som och den berör flera sinnen: både syn, hörsel, lukt och rörelse.

Gunnar Lind arbetade för Svenska kyrkan i Egypten under några år på 90-talet. Åter i Sverige önskade den dåvarande biskopen Henrik Svenungsson att erfarenheterna skulle tas till vara på något sätt.

Gunnar sökte tjänst i Högalids församling, där idén om ökenmässan togs emot väl. Gunnar fortsätter att berätta:

– Präster, musiker, andra anställda och många lekmän var delaktiga, och så formades den ”svenska” ökenmässan.

– Många symboler och moment är hämtade från de koptiska traditionerna. Ett par sånger sjungs fortfarande på koptiska, men allt annat är på svenska.

– Brödet till nattvarden är viktigt – det ska vara färskt –  och det bakas timmarna innan mässan av en grupp i församlingen. Vi har egyptiskt vin och men även alkoholfri druvsaft. Det finns också till glutenfritt bröd, för den som behöver.

Ökenmässan börjar med inrökningsgudstjänst, vad är det?

– Det betyder att man förbereder rummet, man ställer fram ikoner, tänder rökelse, ber och samlas inför gudstjänsten.

Ökenmässan är väldigt lång? Varför?

– Man läser och sjunger mycket, tänder ljus inför ikoner, och liturgin är lång. Det är nästan som en lång sång! Det ortodoxa, lutherska, judiska, koptiska och katolska strålar samman som i en enda bukett – och det funkar! Hela mässan är 2,5 timme, mässan slutar i tystnad och många dröjer sig kvar efteråt.

Berätta några speciellt minnen!

– När vi kommer till Egypten händer det att kopterna vill att vi ska fira ökenmässa, de vill vara med och se! Ökenmässan har blivit en del av gemenskapen mellan koptiska kyrkan och Svenska kyrkan. Munkarna på klostren bakar bröd och färdigställer lokalen, de lånar ut sina kläder och ger oss tillgång till sina kyrkor

– De kristna kopterna är förföljda i Egypten och flera kyrkor har utsatts för attentat, med många dödsoffer. För dem betyder det mycket att ett land uppe i norr firar ökenmässa, det står för solidaritet.

– Ökenmässan har spridits under åren och det finns liknande eller snarlika ökenmässor på några ytterligare några ställen i Sverige, men även i både Finland och Norge.

– En gång hörde en tysk präst vid namn Luther (!) av sig, han ville börja fira ökenmässa. Men det är inte så lätt: Många medverkaar i mässan, och det är en folkets gudstjänst – det krävs mycket av den som leder den. Det underlättar om man har varit i Egypten för att kunna leda den.

Händer något särskilt i samband med att ökenmässan firar 20 år?

– Vi firar ökenmässan som vanligt. Åren har gått fort och vi är tacksamma över att ha fått möjligheten att fortsätta så länge! Välkomna!

Fem snabba med Gunnar

Sand eller snö

Kamel eller häst

Vattenpipa eller orgelpipa

Egyptisk böngryta eller fläsklägg och rotmos

Dadlar eller Lindts choklad?