Kolumbarium med minneslund

En avskild och fridfull plats för sista vilan, och en vacker plats för anhöriga att minnas på.

En fantastisk begravningsplats

Kolumbariet intill Högalidskyrkan, är en fantastisk begravningsplats belägen mitt i staden på Högalidsberget, såsom arkitekten Ivar Tengbom själv önskade, en avskild och fridfull plats för sista vilan, och en vacker plats för anhöriga att minnas på.

Lediga gravplatser finns

Kolumbariet har lediga gravplatser. Lokaler för begravningskaffe finns.
Högalidskyrkans planerade renovering från 2021 påverkar inte kolumbariet. Det kommer att vara öppet som vanligt. Det är möjligt att ha värdiga begravningsceremonier med både urna och kista. (Vid kistceremoni i nedre delen av det runda kolumbariet, stäm av med begravningsbyrån pga av att några trappsteg gör att kistan isåfall måste bäras in.)

I kolumbariet finns urnnischer i flera våningar

Totalt har Högalids kolumbarium ca 8 800 nischer. I en nisch finns möjlighet att förvara 1-8 st urnor, som i en familjegrav.  Kontakta oss om ni önskar boka en urnnisch.

Minneslund

Den övre delen av koloumbariet är utformad som en öppen gård, omgiven av en kolonnad i gulvit marmor. Totalt fjorton rum med urnnischer med täckplattor i samma material öppnar sig mot gården, som utgörs av en gräsmatta med en liten damm. I gräsmattan finns en minneslund för gravsättning av aska. En minneslund är ett gravskick av kollektiv och anonym karaktär men ger ändå de efterlevande möjlighet att gå till en plats för att minnas. Askan grävs ner i minneslundens gräsmatta inom ett gemensamt område och markeras inte. Enskilda gravvårdar och planteringar förekommer inte. Smyckning med blommor och gravljus får ske på anvisad plats.

Kolumbariet är rustat för framtiden

Under hösten 2018 fram till mitten av juli 2019 har den runda delen av kolumbariet renoverats, moderniserats och återskapats i Tengboms anda. Belysning och tillgänglighet har förbättrats med nya hissar, toalett, bänkar och blomsterrum. El, vvs och åskskydd har bytts ut. Golv, väggar och pelare har återfått sitt ursprungliga utseende. Kolumbariet återinvigdes den 26 september 2019.

Högalidskyrkan invigdes 1923 och redan 1939 togs urnlunden vid sidan av Högalidskyrkan i bruk. Det är en begravningsplats som liksom Högalidskyrkan är ritad av Ivar Tengbom. 1959 byggdes ytterligare en del, det runda kolumbariet, till begravningsplatsen.

Vi söker gravrättsinnehavare

Församlingen har satt upp skyltar på vissa gravplatser där vi ber anhöriga/besökare att kontakta oss eftersom vi söker aktuella gravrättsinnehavare.

Många äldre upplåtelser saknar uppgifter om aktuell innehavare av gravplatsen. Tidigare fanns det inte några skyldigheter att anmäla sitt gravrättsinnehav till huvudmannen för begravningsverksamheten.

Genom begravningslagen som trädde i kraft den 1 april 1991 infördes en anmälningsskyldighet för dödsboet. Endast den som är antecknad som gravrättsinnehavare har rätt att utöva gravrätten.

För att hålla gravregistret uppdaterat vill församlingen komma i kontakt med anhöriga till den/dem som är gravsatta på gravplatsen.

utebliven anmälan om GRAVRÄTTSINNEHAVARE

Om ingen anmäler sig som gravrättsinnehavare när skyltarna suttit uppe under minst två år, kommer gravplatsen att betraktas som återlämnad till församlingen enligt begravningslagen kapitel 7§19. Det medför att gravanordningen tas bort.

information och anmälan

Frågor eller anmälan om gravrättsinnehavare ställs till

• Via e-post: Högalids församling
  • Brevledes: Högalids församling, Högalids kyrkväg 11, 117 30 Stockholm
  • Kontaktperson, se nedan:

Maria Nielsen

Kyrkobokföringsassistent

Mer om Maria Nielsen

Maria arbetar med kyrkobokföring, tar emot besökare, bokar lokaler och svarar på frågor om gravrätt och kolumbariet.

Kolumbarium_ urnlund_minneslund
Skiss urnlund med minneslund